Na Erdoganovoj meti: Turska kurdska oporba bori se za opstanak u parlamentu

Foto: FAH

GODINU dana nakon što je turska prokurdska oporba prvi put ušla u parlament kao stranka, što je pozdravljeno kao znak zrelosti turske demokracije, njezin vođa, izložen stalnim kritikama, bori se da bi je sačuvao od progona na političku marginu, piše Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji optužuje Narodnu demokratsku stranku (HDP) da je povezana s kurdskim militantima, potpisao je u utorak zakon o ukidanju zastupničkog imuniteta i ne skriva da želi da se protiv zastupnika HDP-a podignu optužnice.

To znači da bi stranka mogla biti izbrisana iz parlamenta. Njezini pristaše vide u tome ciničnu strategiju da se osnaži vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) i povećaju Erdoganovi izgledi da dobije većinu za promjenu ustava i uvođenje predsjedničkog sustava.

Erdogan smatra HDP političkim krilom militantne Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se već tri desetljeća bori za prava Kurda na jugoistoku zemlje, a koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

„Kako se krećemo prema diktaturi, nećemo pristati da budemo dio sudskog procesa koji Erdogan želi“, rekao je jedan od vođa HDP-a Selahattin Demirtas za Reuters u Diyarbakiru, glavnom gradu jugoistoka zemlje i HDP-ovu uporištu.

„Nećemo se odazvati na poziv tužitelja da damo iskaz na sudu. Ako nas žele natjerati na to silom, to je njihov izbor“, rekao je u intervjuu u utorak, nedugo nakon što je Erdogan potpisao prijedlog zakona.

Iako HDP i PKK uživaju potporu u istim slojevima društva, politička stranka niječe da je izravno povezana s militantima. Demirtas opetovano poziva na prekid nasilja na jugoistoku zemlje otkako je u srpnju prošle godine prekinuto primirje.

Kazneni progon treće najveće stranke u parlamentu mogao bi povećati nasilje na jugoistoku zemlje, nemirnom području uz sirijsku granicu u kojem su sukobi već najteži od 1990-ih. Napadi se sve češće prelijevaju na gradove u drugim dijelovima zemlje.

Najmanje 11 ljudi poginulo je, a deseci su ozlijeđeni u utorak ujutro u eksploziji koja je raznijela policijski autobus u središtu Istanbula, za što je Erdoganov glasnogovornik okrivio PKK.

Nekoliko sati poslije, govoreći u Diyarbakiru, Demirtas je osudio napad i istaknuo da HDP nikada nije prihvatio nasilje kao razuman put.

„Naša stranka prihvaća napetosti i suparništvo na političkoj pozornici, ali još jednom želim istaknuti da ne prihvaćamo nasilje kao sredstvo u bilo kojem obliku“, rekao je.

Dugoročna strategija


Demirtas je ocijenio da je zakon koji je potvrdio Erdogan, a koji se odnosi na 152 zastupnika iz sve četiri stranke, protivan ustavu i obećao da će ga pokušati srušiti. HDP strahuje da bi u zatvoru mogli završiti svi njegovi zastupnici, njih 59, uglavnom zbog svojih stajališta.

„Snažno ćemo se boriti i političkim i pravnim putem“, rekao je. „Nikada nećemo posve prepustiti parlament AKP-u. Naša mjesta u parlamentu dobivena su legalnim putem, dobivena su glasovima građana.“

Zastupnici su do sada imali imunitet od kaznenog progona. Novi zakon omogućuje tužiteljima kazneni progon zastupnika koji su sada pod istragom, a većinom su iz HDP-a i glavne oporbene sekularne stranke CHP (Republikanska narodna stranka).

Na sud sada treba u roku dva tjedna proslijediti gotovo 800 predmeta kako bi se pokrenuli postupci.

Demirtas, karizmatični odvjetnik za ljudska prava, vodio je HDP na parlamentarnim izborima 7. lipnja 2015. na kojima je dobio dovoljno mjesta da AKP-u, koji je utemeljio Erdogan, oduzme većinu prvi put u više od deset godina.

Lijevom HDP-u to je uspjelo nakon što je Demirtas vodio kampanju izvan okvira čisto kurdskog nacionalizma čime je privukao glasove manjina i protivnika islamističkog AKP-a.

No samo nekoliko tjedana poslije prekinuto je dvoipolgodišnje primirje na jugoistoku zemlje. Obnovljeni su napadi militanata PKK-a na snage sigurnosti i turski zračni napadi na PKK-ove kampove. Demirtas je optužio Erdogana da je gurnuo regiju natrag u sukob kako bi se osvetio za HDP-ov politički proboj, što on snažno odbacuje.

Prošlog studenoga, na ponovljenim izborima nakon nespješnih pokušaja formiranja koalicijske vlade, AKP je ponovno vratio svoju većinu, a HDP izgubio dio potpore. Erdogan je ocijenio da je to bilo glasovanje za stabilnost i poruka kurdskim pobunjenicima da suživot nasilja i demokracije nije moguć.

Pristaše HDP-a smatraju da Erdogan sada želi završiti svoju misiju gušenja stranke. Demirtas je rekao da bi bilo kakav pokušaj uhićenja njegovih zastupnika bio nezakonit i neetičan.

„Naše stajalište protiv bilo kakvih uhićenja po Erdoganovim nalozima, političkim nalozima, bit će da ostanemo na mjestu i borimo se. Nastavit ćemo braniti naša načela gdje god bili“, kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.