Na Krematoriju ispraćaj Freda Matića. Glavašević: Nije htio preko veze u bolnicu

Foto: Index

Europarlamentarac i bivši SDP-ov ministar branitelja Predrag Fred Matić umro je u Zagrebu prošlog petka u 63. godini. Preminuo je u bolnici nakon kratke i teške bolesti, od komplikacija povezanih sa žuči. Nakon jutrošnje komemoracije, uslijedio je posljednji ispraćaj na zagrebačkom Krematoriju.

Komemoracija za Freda Matića održana je jutros u 10 sati u zagrebačkom Lisinskom, gdje su se od njega oprostili čelnici SDP-a te sadašnji i bivši predsjednik Republike, ističući kako je Matić bio heroj u ratu te junak u miru. Uz suprugu Svetlanu, sina Svena, brata Tonija i obitelj, na komemoraciji su, među inim, bili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, bivša premijerka Jadranka Kosor, brojni članovi SDP-a te njegovi suborci. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je kako je Fred Matić, za razliku od većine prijatelja iz osnovne škole, u sebi i dalje zadržao iskru dječaštva, vražji osmjeh i širom otvorene oči. "Takvih je malo, a jedan od njih je Fred", kazao je. Naveo je kako je Jadranka Kosor prije osam godina u Fredu prepoznala čovjeka i kvalitetu te da nije bilo nje, ne bi ga bivši predsjednik Josipović imenovao posebnim savjetnikom ni on, kada je postao premijer, ministrom branitelja.

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan u govoru se rasplakala te rekla kako je Fred Matić jedna od najboljih osoba koje je poznavala u životu. "Hvala ti, vječna ti slava, drugarčino", u suzama se Borzan oprostila od Matića. Šef SDP-a Peđa Grbin u svom se govoru obratio preminulom Matiću. "Bit će Hrvatska onakva kakvu si ti sanjao", rekao je. 

Ispraćaj na Krematoriju

Posljednji ispraćaj Freda Matića počeo je u 13:30 na zagrebačkom Krematoriju.

 

Od Matića se na Krematoriju opraštaju obitelj, prijatelji, stranački kolege, političari... Stigli su i predsjednik Zoran Milanović, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević... Na sprovod je došao i HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved. 

Govor je održao Bojan Glavašević. "Fred nikad nije htio ništa preko veze. I kad je trebao u bolnicu, rekao je: 'Ja ću kao Matijanić, pa šta bude'", kazao je u govoru Glavašević. 

 

Počast je Matiću odala i Hrvatska vojska. Obitelji je na kraju ispraćaja predana zastava, a potom je zapucao počasni plotun.

Nakon ispraćaja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je nekoliko riječi o Fredu Matiću.

"Fred je bio ratni heroj, logoraš, bivši ministar i eurozastupnik koji je umro na dužnosti, ali ono što je puno bitnije je da je bio velik čovjek, što se najbolje vidi po silnim reakcijama tuge kod građana", rekao je.

 

Pogledajte i fotografije s ispraćaja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.