Na nasilnu kolegicu djelatnici Goljaka upozorili su prije dvije godine: Naveli i brojne nepravilnosti

Screenshot: Google maps/Streetview

DJELATNICI Specijalne bolnice Goljak okupljeni oko Inicijative za zaštitu prava djece-pacijenata Bolnice tvrde kako su na neprimjereno ponašanje kolegice, koju je prošlog tjedna jedna majka optužila za zlostavljanje djece, upozoravali i ranije, javlja dnevnik.hr.

Dopis s detaljima problema u bolnici, među kojima je i medicinska sestra poznata kao "iznimno nasilna i gruba osoba", djelatnici Goljaka poslali su na adrese nekoliko državnih i institucija Grada Zagreba još prije dvije godine.

Smatramo obmanjujućim za javnost iznošenje tvrdnji ravnateljice Katarine Bošnjak Nađ kako o istome nije imala nikakvih saznanja. S grubim i neprimjerenim ponašanjem kolegice upoznat je velik broj djelatnika Bolnice, a cijela priča na Goljaku ima status javne tajne", stoji u emailu anonimne skupine djelatnika bolnice Goljak.

Podsjetimo, majka koja je s djetetom došla u bolnicu vidjela je kako jedna od djelatnica udara i iznimno se nasilno ponaša prema djeci s posebnim potrebama. Njezina je objava na Facebooku javnost digla na noge, a ravnateljica je pokrenula istragu o slučaju, dok je medicinska sestra sve porekla te se trenutno nalazi na godišnjem odmoru.

Prema onome što navode anonimni djelatnici bolnice okupljeni u inicijativu za zaštitu djece, problemi na Goljaku puno su veći, dublji i nisu od jučer. O tome su 28. lipnja 2014. obavijestili Hrvatski sabor, Gradski ured za zdravstvo, Gradsku skupštinu, zdravstvenu inspekciju, Udrugu hrvatskih pacijenata... Naveli su kako najvećih problema ima na Odjelu za dojenčad i malu djecu.

"Iznimno gruba i nasilna kolegica"

"Jedna od medicinskih sestara navedenog odjela poznata je kao iznimno gruba i nasilna osoba te je prijavljena nadređenima od strane jedne od svojih kolegica, održano je saslušanje, a o ostalim okolnostima, kao ni o konačnom zaključku povjerenstva koje je za tu priliku oformljeno djelatnici Bolnice, kao ni kolegica koja je dotičnu prijavila, nisu informirani. Štoviše, u sklopu nove organizacije rada navedena je medicinska sestra cijelo ovo vrijeme povremeno postavljana sama u noćnu smjenu.

O zaključku povjerenstva nije obaviješteno niti Radničko vijeće Bolnice. S obzirom da se radi o vrlo kontroverznom i osjetljivom pitanju smatramo kako svi djelatnici Bolnice imaju pravo na saznanje o zaključku navedenog povjerenstva, jer se time baca ljaga na sve nas, a ako se radi o opravdanoj prijavi smatramo kako je potrebno obavijestiti i istražne organe države kako bi se ista mogla procesuirati i kako bi se djecu zaštitilo od nasilja", nalazi se u dopisu.

Osim na nasilnu kolegicu, djelatnici Bolnice Goljak upozorili su i na brojne nepravilnosti, ali i loše prostorne uvjete u kojima djeca borave i u kojima se liječe. Posebno neadekvatnim smatraju prostore na Zelengaju koji su adaptirani, ali i tvrde, potpuno neprimjereni djeci s posebnim potrebama.


Gradski ured za zdravstvo (Grad Zagreb osnivač je i vlasnik Bolnice op.a.) zatražio je o svemu i očitovanje ravnateljice Katarine Bošnjak Nađ koje je i prihvaćeno od strane pročelnice Mirne Šitum te razmotreno i primljeno na znanje od strane Odbora za predstavke i pritužbe Gradske skupštine.

Utvrđene nepravilnosti u radu Bolnice

Također, Hrvatska komora medicinskih sestara provela je izvanredni inspekcijski nalaz 6.ožujka 2014., no u njemu očito nije pronađeno ništa sporno u radu medicinskog osoblja.

"Što se tiče ostalih nepravilnosti na koje smo ukazali Hrvatskoj udruzi pacijenata, a na temelju koje je podnesena predstavka Ministarstvu zdravlja koja je poslužila kao povod kontroli Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Uprava za zaštitu zdravlja obavijestila nas je kako su pri kontroli utvrđene određene nepravilnosti u radu Bolnice, na temelju kojih je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Bolnici izrekao ugovornu mjeru opomene od 29. svibnja 2014. godine. O navedenoj mjeri djelatnici nisu obaviješteni od strane rukovodstva Bolnice, navedeno je u Inicijativi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.