Na Prisavlju kao na kolodvoru: HRT-ovi vijećnici odlaze i dolaze kako ih volja

NIMALO nije bilo svejedno danas dijelu programskih vijećnika HRT-a dati svoj glas Josipu Popovcu za produženje njegova mandata za v.d. glavnog ravnatelja na još šest mjeseci. Iako prema rezultatima koje su predočili izgleda da je tehničko ravnateljstvo HRT-a uspjelo ponešto popraviti katastrofalno financijsko stanje te kuće te zatvoriti neke rupe iz kojih je nekontrolirano curio novac, vijećnica Marina Škrabalo naglasila je kako je mandat tehničkog ravnateljstva ipak obilježilo netransparentno djelovanje, nespremnost na dijalog te stihijsko otkazivanje "stalnih" vanjskih suradnika bez prave analize stanja kadra u kući, što uključuje do dan-danas potpuno nejasan i pravno vrlo upitan otkaz koordinatoru i uredniku Hrvatske uživo Veljku Jančiću.

Odluka vijećnika o imenovanju v.d. glavnog ravnatelja porađala se na četverosatnom zatvorenom dijelu sjednice kojem je prethodilo također višesatno prepucavanje vijećnika pred predstavnicima medija. Tri neuspjela pokušaja odabira nasljednika Vanje Sutlića na HRT-u dodatno su zaoštrila odnose između "lijevog" i "desnog" krila programskih vijećnika. Malo je izgleda bilo i da vijećnici, prema prijedlogu Damira Grubiše, kao tijelo koje nije sposobno obaviti svoju najvažniju dužnost - izabrati glavnog ravnatelja HRT-a, podnesu kolektivnu ostavku. Taj prijedlog nikako nije legao predsjedniku Vijeća Zvonku Milasu, ali ni njegovu zamjeniku Siniši Grgiću, inače Popovčevim iliti HDZ-ovim "glasačima".

Osam članova Vijeća

Dok su Grgićevi neistomišljenici u Vijeću danas tijekom sjednice pokušavali dati neka konstruktivna rješenja za ovu agoniju od odabira glavnog ravnatelja državne dalekovidnice, Grgić se izvanredno zabavljao omalovažavanjem njihovih prijedloga. Prijedlog Damira Grubiše da prije odabira vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja vijećnici provedu konzultacije s novinarima i kreativnim kadrom kuće kako bi ustanovili koga oni podržavaju, naglašavajući kako je iznimno važno da zaposlenici podržavaju i respektiraju svoga šefa, Grgić je nazvao samoupravnim socijalizmom, pozivajući Grubišu da mu donese i kakvu literaturu o tome. Pritom sam nije davao konstruktivne prijedloge. Dobacivanje za dobacivanjem i Grubiša je na koncu napustio sjednicu, kazavši i Milasu i Grgiću kako od njih očekuje ispriku. Od Milasa zato što kao predsjednik Vijeća nije učinio ništa da zaustavi Grgića u neugodnim upadicama.


Okrnjeno Vijeće kojem zbog političkih prepucavanja u Saboru ionako manjka jedan član, tako je sada napustio Grubiša, dok Anja Šovagović Despot aktivno izbjegava sjednice Vijeća nakon što ju je Grgić, prema pričama, optužio za sukob interesa zato što je igrala uloge u HRT-ovim serijama.

Sedam članova Vijeća

No, dobro. Krnje Vijeće se nakon nekoliko sati prepucavanja povuklo u sobu do, na četverosatni zatvoreni sastanak, koji je obilježilo njihovo povremeno napuštanje prostorije u različitim grupacijama. Dogovaranja unutar struja.

Jedini izvan svih struja je Hašim Bahtijari. No nakon niza kontradiktornih prijedloga koje je iznio, on je ubrzo napustio zatvorenu sjednicu Vijeća ispričavajući se drugim obvezama. Ostaje tako nejasno zašto je Bahtijari prvo predložio promjenu tehničkog ravnateljstva, opisujući situaciju u javnoj kući sada gorom nego prije šest mjeseci, te kandidaturu Marije Nemčić, zatim dodao da predlaže i Popovca, da bi na koncu povukao prijedlog za Nemčićku te napustio sjednicu. Hašim je otišao, ostalo je sedam vijećnika.

Šest članova Vijeća

Zasigurno vruće je bilo iza zatvorenih vrata. Vruće i burno. Dokaz tome je i odlazak sa sjednice Dragana Crnogorca koji je znakovito kazao kako on o svemu ima izdvojeno mišljenje te da "procedura i postupak nisu bili u redu". Crnogorac je dodao i da će, "s obzirom na sve što se dogodilo", pozvati Vladu i Ministarstvo kulture da na HRT pošalju privremenu upravu, kao i da će se o svemu obratiti Saboru. Crnogorac je otišao, ostalo je šest vijećnika.

S obzirom na sve uzburkane duhove, gotovo sigurno se može reći da "vijećnička ljevica" danas na sjednici nije tek tako lako odustala od svojih ciljeva i zahtjeva od rukovodstva kuće. Zvonko Milas kazao je tako novinarima kako su "na sjednici doneseni neki zaključci koji se neće iznositi". Tko je možda foteljom platio produženje Popovčeva mandata ili koji su kompromisi iza zatvorenih vrata pali, vidjet će se vrlo skoro. No, s obzirom na to da je "vijećničkoj ljevici" trn u oku katastrofalno loš program HTV-a i pad gledanosti od 30 posto u ova četiri mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine, je li moguće da će, kao što se priča, upravo direktor programa HTV-a Domagoj Burić produženje Popovčeve vladavine platiti foteljom?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.