Ministarstvo obrazovanja će savjete Danice Ramljak platiti gotovo milijun kuna

Screenshot: YouTube

U ZEMLJI u kojoj je gotovo 300.000 nezaposlenih i vojska onih koji rade za plaću sličniju džeparcu, na državnim se jaslama mnogi sve obilnije goste.

Raznim suradnicima, savjetnicima, konzultantima, koji su očito pronašli odgovor na pitanje „Kako postati milijunaš“ , na račune se svaki mjesec slijevaju masni honorari, čiji iznosi premašuju i višemjesečne prihode zaposlenih koji primaju prosječnu hrvatsku plaću.

Index doznaje da je jedna od dobro plaćenih konzultantica i Danica Ramljak, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković koja je prošle godine potpisala unosan ugovor s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta. Za poslove savjetnice, Ministarstvo joj je tako isplaćivalo 17 000 kuna mjesečno.

Sporni je ugovor ovih dana istekao, no, kako doznajemo, tehnički ministar Predrag Šustar ponovo ga je produžio na još godinu dana.

Uvidom u dokumente, do kojih smo došli, Danica Ramljak će, zahvaljujući mjesečnom honoraru od čak 17 519 kune, u dvije godine, Ministarstvo koštati oko milijun kuna bruto. U prvoj epizodi serije „Savjetnica“ , koja je počela za mandata ministra Vedrana Mornara, te je trajala od 27. srpnja prošle do 26. srpnja ove godine, Ramljak je od MZOS-a primila neto iznos od preko 211 000 Kuna, a njeni su savjeti Ministarstvo stajali nešto manje od 416 000 kuna bruto.


Po svježe potpisanom ugovoru s Mornarovim nasljednikom Šustarom, Ramljak će, počevši od jučer, dakle od 27. srpnja 2016. pa sve do 30. lipnja 2017. mjesečno primati 17.519,52 kune te će, za nešto više od 11 mjeseci, uprihoditi više od 195 000 kuna neto. No, ni to nije sve, na ime nadoknadivih troškova, u što se ubrajaju razna putovanja i slično, savjetnica će dobiti još 39 000 kuna, čime se iznos naknade za njene savjete penje na 235 000 kuna neto. Ramljak će tako, za samo dvije godine dijeljenja savjeta, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, koštati gotovo milijun kuna.

Pitanje koje se neminovno nameće je što to Danica Ramljak konkretno radi i da li to što radi uistinu radi toliko dobro da su njeni, zlatom plaćani savjeti, doista neophodni i prošloj, ali i sadašnjoj, posrnuloj hrvatskoj Vladi.

Pitanja je mnogo, no odgovora nema. Na telefon Odjela za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ni jučer ni danas nitko se ne javlja, a niti na upit poslan mailom iz Šustarova Ministarstva još uvijek nema odgovora. Dok čekamo da uhljebi u institucijama obave posao za koji su preplaćeni, cijeli je slučaj za Index komentirao bivši pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Saša Zelenika.

„Opozvani ministar Šustar u zadnjih mjesec dana nemilice imenuje i kadrovira!“

„Očito je da kolegica Ramljak posjeduje dragocjene i jedinstvene kompetencije koje njene skupocjene savjete čine nazamjenjivima ministrima znanosti, bez obzira na njihov politički profil. Bilo bi interesantno iz Ministarstva znanosti saznati što je točno kolegica napravila u proteklih godinu dana, a što je to toliko važno ostalo još neučinjeno da je njen ugovor, financiran sredstvima kredita Svjetske banke kojega ćemo svi mi vraćati, bilo neophodno produžiti? Koji točno dio tih djelatnosti nije mogao obaviti niti jedan od 300-tinjak zaposlenika MZOS ili desetak tisuća djelatnika u sustavu znanosti koje ministar može angažirati u tijelima koje može formirati svojom diskrecijskom odlukom? Posebno je interesantno da opozvani ministar u zadnjih mjesec dana nemilice imenuje i kadrovira u sustavu, često po vrlo dvojbenim i/ili politički obojanim kriterijima, što je u direktnoj suprotnosti s ograničenim ovlastima koje mu sadašnji status dopušta, a čime stvara (ne samo financijske) negativne učinke za - svesrdno se nadam sposobnijeg i radišnijeg - ministra koji će ga naslijediti“, upozorava Saša Zelenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.