Na tržnici u Jemenu ubijeno četvero djece, zaraćeni krive jedni druge za napad

Foto: EPA

Četrnaest civila, među kojima je bilo četvero djece, ubijeno je jučer u zračnom napadu na tržnicu Al-Thabet koja se nalazi u sjevernoj provinciji Saada u Jemenu, javlja CNN.

Uz smrtne posljednice, još je 26 ljudi ranjeno, a od toga je 14 djece, izjavio je Mohammed Abdul Salam, glasnogovornik bolnice koja se nalazi pod kontrolom Houthija.

Houthi tvrde kako je koalicija Saudijske Arabije kriva za napad

U izvještaju iz bolnice stoji i kako se odgovornom za napad smatra koalicija koju predvodi Saudijska Arabija. 

Glasnogovornik vojske Houthija Yahya Saree također je okrivio Saudijce te osudio napad. 

"Zločin koji je počinjen nad civilima na tržnici Al-Thabet, u distriktu Qataber u provinciji Saada, dokazuje propast saudijskog režima na vojnom i humanitarnom polju jer su namjerno počinili masakr nad civilima”, napisao je Saree.

Koalicija tvrdi da je za napad kriva milicija Houthija

No glasnogovornik koalicije Turki al-Malki rekao je za CNN da je za napad odgovorna milicija Houthija koju podupire Iran te da je riječ o namjernom napadu na nedužne civile.

Ministar za informacije jemenske vlade, koju podupire Saudijska Arabija, Moammar al-Eryani, također je za napad okrivio Houthije.

UNICEF je na Twitteru poručio kako su "demoralizirani saznanjem da su djeca ubijena i ozlijeđena.

Od početka sukoba ubijeno više od 91.000 ljudi

Inače, konflikt u Jemenu započeo je početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Houthi, inače šijitska manjina sa sjevera zemlje, otjerali međunarodno priznatu vladu te natjerali njenog predsjednika Abdu Rabbu Mansour Hadi na bijeg.

Kriza je uskoro prerasla u rat više sukobljenih strana, odnosno sa susjednom saudijskom Arabijom na čelu koalicije zaljevskih država protiv pobunjenika Houthija. Koaliciju uz to podupire i savjetuje SAD.

Od početka sukoba do lipnja ove godine, kad je objavljen izvještaj Armed Conflict Location & Event Data Project, predviđa se da je smrtno stradalo više od 91.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.