Nada Šikić o mirovini sa 67 godina: Nadam se da će se djedovi i unuci boriti za ista radna mjesta

Screenshot: HRT

U SREDIŠNJEM Dnevniku HRT-a gostovala je Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava. Ona je govorila o prijedlogu da se novim zakonom broj godina za odlazak u mirovinu povisi na 67. Šikić je rekla da će se to odnositi na sve rođene od 1961. godine naovamo.

Ona je rekla da je postojeći omjer umirovljenika i zaposlenika u Hrvatskoj dugoročno neodrživ te najavila stupanje na snagu prijedloga o pomicanju dobne granice za umirovljenje na 67 godina starosti od 2028.

"U ovom trenutku, osam županija u Hrvatskoj ima veći broj umirovljenika od zaposlenika. Prosjek zaposlenih osoba i umirovljenika je 1: 1,1 i sustav kao takav je u teškoj krizi iz tog razloga što će nam mirovine sve više padati", kazala je ministrica gostujući u središnjem dnevniku Hrvatske televizije.

Populacija stari, i u Hrvatskoj, pa tako koeficijent pune zarađene mirovine u odnosu na posljednju plaću trenutno iznosi 0,39, što znači da je iznos mirovine 39 posto od posljednje plaće, napomenula je.

Hrvatska teži tome da taj omjer bude 60 posto, a ukoliko se sustavne reforme ne provedu, doći će do sve snažnijeg pada, upozorila je.

"Ovo je prijedlog koji bi trebao stupiti na snagu 2025. i biti proveden do 2028. godine. Ja se nadam da će se za ista mjesta boriti djedovi i unuci jer se nadam da će u tržištu rada biti mjesta za sve. Nevjerojatno je tržište rada u ovom trenutku, ima preko 280.000 nezaposlenih, a mi ne možemo naći 11.500 ljudi za rad u turizmu", rekla je Šikić koja smatra da cijeli sustav zahtjeva podrobnu analizu.

"Nadamo se da ćemo uspjeti i djedove i unuke zaposliti na istim mjestima, to ne bi bilo neobično, to se na OPG-ovima stalno događa", dodala je Šikić.

Za dokvalifikacije, prekvalifikacije, zapošljavanje mladih, samozapošljavanje i zapošljavanje predviđeno je izdvajanje u visini 2,8 milijarde kuna iz Europskih fondova, kazala je Šikić.

Dotakla se i smanjenja broja poslova za koje se zaračunava beneficirani radni staž.

"Valorizacija radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom rađena je prije 30-ak godina, a od tada su se mnoge stvari promijenile", rekla je Šikić.

Komisija Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja radnika na radu prošla je sva radna mjesta s posebnim uvjetima te se sada očekuje komisijin prijedlog o tome koja bi to bila radna mjesta koja bi ostala beneficirana, a kojima bi se ukinula beneficiranost, kazala je ministrica, istaknuvši kako očekuje da će biti ukinuta za oko 50 posto dosad beneficiranih zanimanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.