Nađi o Filipoviću: Iz Ine iscuri milijarda, a profesoru s Ekonomije ništa nije čudno

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREDSJEDNIK stranke Fokus Davor Nađi na Facebooku je objavio status u kojem analizira je li ministar gospodarstva Davor Filipović znao da je iz Ine nestala milijarda kuna. 

Podsjetimo, tjednik Nacional u svom novom izdanju tvrdi, pozivajući se na visoki pravosudni izvor koji o tome ima neposredna saznanja, da je Filipović tajnim mjerama uhvaćen u razgovorima s glavnim osumnjičenim za golemu pljačku Ine Damirom Škugorom i da je s njim komunicirao o HEP-u. Filipović je kasnije rekao da je to laž.

Status Davora Nađija prenosimo u cijelosti:

"U kakvom je to sukobu interesa bio Filipović?"

"Ministar Filipović (HDZ) je sjedio u Nadzornom odboru, a ništa nije znao?

Podsjetimo, financijski izvještaji kompanije za 2021. dolaze na Nadzorni odbor početkom 2022. godine. Tada se Nadzorni odbor INA-e o njima treba očitovati, a tada je u Nadzornom odboru sjedio ministar Filipović. Tako je i bilo… Na sjednici NO-a održanoj 23.3.2022. svi izvještaji su prihvaćeni bez primjedbi, što znači da ih je prihvatio i ministar Filipović.

Pazite, iz kompanije iscuri milijarda kuna, a njemu, profesoru s Ekonomskog fakulteta, ništa nije čudno.

Ako se ne varam, Filipović je to opravdao s izlikom da se izuzeo od glasanja. Po statutu INA-e, nije se moguće izuzeti od glasanja jer su članovi Nadzornog odbora upravo za to plaćeni, osim ako se radi o sukobu interesa. E sad, ako se stvarno Filipović izuzeo, što bi moralo biti u zapisnicima navedeno a nije, postavlja se pitanje kakav je to imao sukob interesa? Ne bi li on to trebao podijeliti s javnosti? I zašto je onda uopće prihvatio tu poziciju? Inače, po statutu INA-e, na sjednicama Nadzornog odbora nije moguće biti suzdržan, nego se glasa ZA ili Protiv. Filipović je očito glasao ZA.

"Ili ga treba smijeniti, ili je imao Plenkovićev blagoslov"

Očito, ili Filipović kao profesor s Ekonomskog fakulteta i čovjek s dugogodišnjim iskustvom u radu Nadzornog odbora Hrvatskih šuma nije primijetio baš ništa čudno, iako je iscurila milijarda kuna, ili je dobro znao što se događa.

Dakle, ili ga premijer treba odmah smijeniti iz NO-a INA-e i mjesta ministra ili je to sve radio očito uz blagoslov onog tko ga je i postavio – Andreja Plenkovića!

P.S. Ako je točna informacija koja je danas izašla, a to da je Filipović redovito komunicirao sa Škugorom, onda je jasno koja je od te dvije alternative točna", piše Nađi.