Nagrada HND-a: Reportaže iz vinskih podruma bolje od tekstova pretučenog Miljuša

DUŠANU MILJUŠU iz Jutarnjeg lista, koji je imao izuzetno turbulentnu prošlu godinu i to nakon "čitulje" objavljene nedugo nakon njegovih članaka o ubojstvu Davora Zečevića, a posebice nakon što je brutalno pretučen u lipnju nove godine te nakon niza tekstova o organiziranom kriminalu i mafiji u Hrvatskoj, sve to nije bilo dovoljno da bude proglašen za novinara godine u izboru struke odnosno Hrvatskog novinarskog društva.

Povećao zanimanje za Plodove zemlje

Naime, bolji do neumornog Miljuša koji ne posustaje u otkrivanju svih krakova hobotnice hrvatskog podzemlja, bolje su "životopisne" reportaže novinara HTV-a Mladena Stubljara. Stubljarove reportaže o voću i povrću, proljetnim usjevima kao i lirični televizijski zapisi iz vinograda i vinskih podruma u uređivanju emisije HTV-a Plodovi zemlje ostavili su većinu novinara HND-a bez daha kao najbolje u prošlog godini što smo vidjeli od novinara.

U godini koja je i više nego obilježena borbom protiv korupcije te borbi protiv kriminala u kojoj su ne rijetko u prvim redovima stajali upravo istraživački novinari, Stubljar je dobio nagradu za novinara godine jer je između ostalog "svojim zanimljivim nastupima povećao gledanost Plodova zemlje". Recimo kako je za Stubljara glasovalo 385 članova, a Miljuš je dobio nedovoljnih 340 glasova.

Iznenađenje kao da je Kušec najbolja pjevačica

Za novinara godine glasovalo je ukupno 912 novinara, a 187 listića bilo je nevažećih. Uostalom, treba se zapitati kuda ide HND, kada su u ovoj prijelomnoj godini koju su možda i više nego ikad obilježili novinari (Od slučaja Drage Hedla i Branimira Glavaša pa do pretučenog Miljuša pa i ubojstva Ive Pukanića) reportaže o voću, povrću, usjevima i vinskim podrumima dobile prednost pred predstavnikom istraživačkog novinarstva u punokrvnom smislu te riječi.

Ne želimo ovom prigodom umanjiti Stubljarov rad, koji je već godinama pojam profesionalnosti i odmjerenosti u televizijskim izvještajima, no upravo je nevjerojatno da je baš ove godine Stubljar proglašen najboljim. Uostalom iznenađenje među dijelom novinara oko ovogodišnjeg izbora može se mjeriti jedino da je Katja Kušec na kraju pobijedila u HTV-oj emisiji "Zvijezde pjevaju". Ili je ta paralela, s obzirom na glasačku mašineriju sasvim odmjerena?

Nagrada za životno djelo neumornom novinaru i piscu Milčecu

Na kraju spomenimo i ostale nagrade jer je HND-ova nagrada za životno djelo Otokar Keršovani otišla dugogodišnjem novinaru, kolumnisti i piscu Zvonimiru Milčecu, svojevrsnom rekorderu po dužini i količini pisanja kolumni, podlistaka i feljtona o Zagrebu. Iza Milčeca je i tridesetak knjiga te dvije monografije.

HND-ova nagrada Marija Jurić-Zagorka za pisano novinarstvo dodijeljena je Ivi Jakovljeviću za seriju komentara iz područja svjetskog i domaćeg gospodarstva i kolumne Ekonomski brevijar u Novom listu.Dobitnik nagrade za novinsku fotografiju Nikša Antonini je Goran Šebelić. Nagrada Marija Jurić-Zagorka za televizijsko novinarstvo dodijeljena je Andreji Arežina-Grgičević za priloge objavljene u emisiji DOSSIER HR. Za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić nagrada je dodijeljena Damiru Bednjancu za reportažu Winnetou živi, objavljenu u emisiji HTV-a Alpe-Dunav-Jadran.

Serijom istraživačkih članaka u tjedniku Globus o izboru sudaca Ustavnog suda Slavica Lukić zaslužila je nagradu Marija Jurić-Zagorka za istraživačko novinarstvo. Nagrada za radijsko novinarstvo ove godine neće biti dodijeljena, izvjestio je HND.

I.Ć.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.