Najduža rijeka u Italiji je praktički presušila, a još nije ni ljeto

Foto: Profimedia

NE TAKO davno Venecija je dospjela u vijesti zbog presušivanja prepoznatljivih kanala. A sada se nešto slično događa s rijekom Po, najdužom rijekom u Italiji.

Po teče otprilike 652 km od izvora u Kotijskim Alpama u Pijemontu do ušća u Jadransko more u blizini Venecije. Ova je rijeka ključna prometna arterija za Italiju i služi kao važan izvor za poljoprivredno navodnjavanje na sjeveru Italije.

Po je izuzetno važna rijeka kako za ljude, tako i za životinje

Po je također važno stanište za razne divlje životinje, uključujući ribe, ptice i sisavce. Niz većih gradova leži uz obale rijeke Po; Torino, Piacenza, Cremona i Ferrara. Može se reći da je rijeka Po važna i za turizam u Italiji.

Toplije zime imale su negativan učinak na snježni pokrivač koji inače napaja rijeke i jezera u regiji. Situacija je malo lošija ove godine jer se brojna turistička odredišta na obalama rijeke Po suočavaju s uvjetima sličnim suši, što utječe na turističke aktivnosti poput krstarenja rijekom.

Agencije će morati otkazati krstarenja 

Uvjeti su toliko loši da će agencije možda čak morati otkazati sve rezervacije krstarenja osim ako u regiji uskoro ne padne snažna kiša, količina dovoljna da napuni presušene rijeke i jezera.

Popularne turističke atrakcije koje se nalaze oko rijeke su jezera Garda i Como, gradovi poput Bolzana, Trenta i Torina.