NAJGORE OD HRT-a Evo kakva sranja plaćamo milijardu kuna godišnje

Foto: FaH/Pixsell/Robert Anić/HRT

POSLJEDNJA u nizu gluposti javne radiotelevizije u Hrvatskoj pokazuje kakvo je stanje svijesti u toj kući koju svi plaćamo i to u iznosu od oko milijardu kuna godišnje.

Ako ste slučajno propustili tu informaciju, na društvenim mrežama jučer se munjevito proširila fotomontaža kadra iz HRT-ova programa na kojoj piše "Kod Lošinja opažena velika kita". Riječ je, naravno, o zafrkanciji na vijest da su kod Lošinja viđena dva velika kita.

>> "Kod Lošinja opažena velika kita": Prizor iz Dnevnika nasmijao Fejs, ali ubrzo i razočarao

S Prisavlja su, vjerovali ili ne, brže-bolje poručili da će tužiti i onog tko je montažu napravio, i one koji su je podijelili na društvenim mrežama.

>> HTV planira tužiti sve koji su na Fejsu dijelili "lošinjsku kitu"

Najgori program za najviše novca

Na samom početku godine gledatelji su HRT počastili titulom televizije s najgorim programom. A s Prisavlja se cijelu godinu trude da tu titulu i opravdaju.

>> ISTRAŽIVANJE Gledatelji odlučili: Najgori program ima HTV

Po povratku iz Amerike, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je svoj put opravdati u emisiji "Iza zavjese" Tihomira Dujmovića, koju je HRT htio ukinuti. Dujmovića je ekstremno desna struja predstavila kao političkog analitičara, novinara i publicista, a on se od prvog dana otvoreno divio Kolindi. Od toga da bi je valjalo izmisliti da je nema, kako je superiorna žena, Mesija jer nakon njezinog dolaska Hrvati više neće kopati po smeću, pa sve do usporedbe njezine popularnosti s popularnošću Beatlesa.

>> Kolinda će se od američke afere prati u Dujmovićevoj trash emisiji na HRT-u

>> Saželi smo Kolindino gostovanje kod zaljubljenog fana u jednu riječ - NIŠTA

Svega nekoliko tjedana nakon toga, stiglo je prvo ovogodišnje bizarno priopćenje s javne televizije. Povodom 25 godina neprekinutog emitiranja emisije "Mir i dobro" koja se bavi vjerskim, uglavnom katoličkim temama, urednici emisije poručili su kako im je cilj promijeniti trend propitkivanja uloge Crkve u javnosti.


>> HRT kao Glas Koncila: Mediji pišu o pedofiliji i politici u Crkvi, mi to pokušavamo promijeniti

Dan žena na HRT-u su obilježili tek usputnom napomenom kako je 1911. "ustanovljen Međunarodni dan žena".

>> HRT-ov Kalendar se danas opet pošteno osramotio

Najlošija gledanost

U svibnju su gledatelji ponovno poručili HRT-u da im se baš i ne sviđa kako rade i što rade. Istraživanje gledanosti televizijskog programa, koje je provela Agencija za elektroničke medije, pokazalo je da i RTL i Nova TV imaju veću gledanost od javne televizije. Konstantni pad gledanosti je i posljedica gotovo pa neskrivenog ideološkog svrstavanja HRT-a u posljednjih godinu i pol dana.

>> Sada je i službeno: HTV je potpuno potonuo, RTL i Nova TV su gledaniji

Odmah nakon toga, s HRT-a je nestala vrijedna oprema, a ispostavilo se da su kradljivci - s HRT-a.

>> SKANDAL NA HRT-U Vrijedne kamere ukrali su zaposlenici televizije

Dok Agrokor trese kriza, HRT se bavi mogućom promjenom datuma Dana državnosti

U samoj završnici kampanje za lokalne izbore i nakon što je javnost saznala o krizi u Agrokoru, na HRT-u su odlučili Dnevnik započeti kontemplacijom o mogućoj promjeni datuma Dana državnosti.


>> Nova sramota HRT-ovog Dnevnika: Najnebitnija stvar na svijetu njima je udarna vijest

Susjedna Srbija je u lipnju dobila novu premijerku. Svi veliki svjetski mediji smatrali su bitnom informaciju o tome da je prvi put na čelu srpske vlade gay osoba. HRT u svom Dnevniku tu informaciju nije ni spomenuo.

"Srbija će dobiti prvu premijerku. Predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav vlade Ani Brnabić. Dosad je bila ministrica državne uprave i lokalne samouprave, a podrijetlom je s otoka Krka", sve je što su rekli na HRT-u.

>> Dnevnik HRT-a se opet blamira: "Zaboravili" spomenuti da je nova premijerka Srbije gay

Hrabre ustaše

Na Dan antifašističke borbe HTV je emitirao dokumentarac o "hrabrim ustaškim zrakoplovcima".

Film prikazuje priču dvojice ratnih drugova iz Drugog svjetskog rata koji nisu razgovarali punih sedam desetljeća, još do 1942. godine.

Tijekom polaska Hrvatske bombarderske legije na Istočnu frontu, jedan je bombarder s hrvatskim oznakama 25. lipnja 1942. preletio crtu bojišta i spustio se na sovjetsku stranu. Četveročlana posada predala se Sovjetima. Prva trojica - braća Lav i Oleg Okševski te Milivoj Boroša - zajedno su organizirali bijeg kako bi se pridružili Sovjetima u borbi protiv njemačke invazije. Četvrti član posade - Marko Zeljak - praktički je otet. Ipak, unatoč dobrovoljnom preletu još godinu i pol svi su ostali u zarobljeništvu.


>> Na dan antifašističke borbe HTV emitirao dokumentarac o hrabrim ustaškim zrakoplovcima

Društvene mreže HRT je razveselio i prilogom iz emisije "More". Ovaj put samo izborom kadra koji su emitirali.

>> "Jebe se meni": Kadar iz HRT-ova priloga zapalio društvene mreže

Ako upozoriš na kriminal - letiš

Kada je Nadzorni odbor HRT-a upozorio da se novac na javnoj televiziji rasipa i da se unutar kuće događa milijunski kriminal, njegovi članovi su smijenjeni. Tražili su da se detaljno "pročešlja" HRT-ove nabave audiovizualnih djela u 2015. i 2016. godini. Nalaz nekome nije bio po volji. Članstva u NO-u razriješeni su Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Predsjednik saborskog odbora koji je razriješio članove je HDZ-ov Jasen Mesić, bivši ministar kulture.

>> VIDEO HDZ-ovci izglasali smjenu Nadzornog odbora HRT-a koji je upozorio na milijunski kriminal

Teška havarija

U 19 sati 22. srpnja krenuo je Dnevnik HTV-a. No bez tona. Emitirale su se u tišini najave priloga, a onda je dvije minute kasnije nestala i slika. Nakon deset minuta pojavila se slika, a ovaj put čuo se i ton. Urednica i voditeljica Mirjana Posavec obratila se gledateljima:


"Poštovani gledatelji, dobro večer još jednom. Ovaj put javljamo se iz drugog studija. To su te male situacije koje se mogu dogoditi u emisijama uživo. Ovaj put dogodila se teška havarija u našoj tehnici, zbog čega ponovno počinjemo Dnevnik i prvi prilog", rekla je ona.

>> "DOGODILA SE TEŠKA HAVARIJA U NAŠOJ TEHNICI" Dnevnik HRT-a počeo sa zakašnjenjem od 12 minuta

Karolina Vidović Krišto

Posebno mjestu u opusu HRT-a pripada novinarki Karolini Vidović Krišto. Krišto je zbog nepridržavanja profesionalnih standarda u svibnju prošle godine uklonjena iz emisije "Studio 4". Trenutačno za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" petkom radi pregled svjetskog tiska i komentira aktualne dnevno-političke događaje.

Izdvojimo samo njezinu odu Marku Perkoviću Thompsonu na njezinom Facebook profilu.

"On odgaja naraštaje u zdravom domoljublju i čestitosti", napisala je ova novinarka HRT-a.

>> Karolina Vidović Krišto o Thompsonu: Njegova djela su neprocjenjiva, on odgaja i obrazuje djecu

Nakon panegirika Thompsonu, Krišto je na dnevni red pozvala State Department i upitala se na temelju čega oni sastavljaju izvješća o Hrvatskoj.


"Kakve veze imaju Drugi svjetski rat, NDH i ustaški pozdrav sa stanjem vjerskih sloboda u Hrvatskoj? Na temelju čijih informacija oni sastavljaju to izvješće? Čini se da se drže onoga što mediji u Hrvatskoj prenose i kakvu sliku oni stvaraju. Kad govorim o medijima, tu prvenstveno mislim na takozvane mainstream medije", rekla je Vidović Krišto.

>> Karolina Vidović Krišto na HTV-u branila Trumpa i pitala se kako State Department sastavlja izvješće o Hrvatskoj

Vjerski program

Vjerski program HRT-a tema je o kojoj bi se dalo ispisati stranice. Podsjetit ćemo se samo ovogodišnje proslave Velike Gospe. Ovaj katolički blagdan na javnoj televiziji odlučili su obilježiti prijenosom mise iz Nove Rače na Prvom programu. Na istom programu u večernjim satima prikazan je film o Majki Terezi, "časnoj sestri koja se suočavala s beskrajnim bitkama". Na Drugom programu gledali smo Svlačionicu Roberta Knjaza u kojoj su gostovala trojica katoličkih svećenika: rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, Domagoj Matošević, Dragutin Goričanec iz udruge Job te Odilon Beninski, kojeg HTV opisuje kao "svećenika na razmjeni čiji zagorski govor nikog ne ostavlja ravnodušnim". Treći program emitirao je snimku prošlogodišnjeg festivala marijanske glazbe u Sinju, a u mjuziklu Mirakul opisana je pobjeda hrvatske vojske kod Sinja 1775. godine "uz čudotvorni zagovor Gospe Sinjske". Četvrti program emitirao je dokumentarac o Katedrali Velike Gospe u Dubrovniku, a zatim i film "Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić" koji nekritički slavi aktualnog zagrebačkog nadbiskupa.


Za to da nitko ne bude zakinut, pobrinuo se Hrvatski radio. Prvi program Hrvatskog radija je u 11 sati prenosio misu iz Marije Bistrice, a dan uoči Velike Gospe, na istom programu, u emisiji "Trag vjere" bilo je riječi o većim marijanskim svetištima u Hrvatskoj.

>> HRT će nas ubiti u pojam za Veliku Gospu, evo što su sve pripremili

Sve navedeno su HRT-ovi skandali koji su otkriveni samo ove godine. O truleži na HRT-u dala bi se napisati knjiga ili više njih, ali i ovo zorno ilustrira zašto bi HRT jednostavno trebalo - ukinuti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.