Najnovije istraživanje: Kitovi ubojice izumiru zbog opasne kemikalije

Foto: 123rf

OPASNE i kancerogene kemikalije, koje su neke zemlje prestale koristiti već prije 40 godina, i dalje nanose ozbiljnu štetu morskim životinjama, pogotovo kitovima ubojicama, javlja CNN.

Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu Science, više od 50 % skupina orki prijeti izumiranje. Najviše su ugrožene populacije koje obitavaju na području Velike Britanije, Gibraltarskog tjesnaca, Brazila, Japana i Kalifornije, gdje je more najviše zagađeno, piše BBC. Suprotno tome, one skupine orki koje se nalaze u čistim i nezagađenim morima Arktika i Antarktike mogle bi čak i povećati brojnost.

Opasna kemikalija

Najveći problem za kitove ubojice koji žive u zagađenijim morima su poliklorirani bifenili (PBC) tj. otrovni kancerogeni kemijski spojevi koji su se koristili diljem svijeta kao izolacijski i rashladni materijali u transformatorima i kondenzatorima, u proizvodnji električne opreme i slično.

Proizvodnja i uporaba PBC-a zabranjena je lokalno u Americi prije 40 godina, a međunarodno 2001. godine na Stockholmskoj konvenciji o postojanim organskim zagađivačima. No mnoge zemlje diljem svijeta još uvijek upotrebljavaju PBC, a smatra se da će se potpuno prestati koristiti tek negdje 2025., dodaje CNN.

PBC šteti jajnicima ženki

Kitovi ubojice veliki su lovci pa tijekom svoje prehrane, hraneći se ribama, tuljanima i morskim psima, u svoj organizam unesu goleme količine PBC-a koji su se nalazili u tijelima njihova plijena. Kemikalije PBC štete imunološkom sustavu orki, ali i jajnicima ženki čime smanjuju njihovu reprodukciju i broj potomaka.

Iz tog razloga budućnost kitova ubojica koji žive u zagađenim morima vrlo je mračna. Na primjer, broj kitova ubojica koji žive na zapadnoj obali Škotske spao je na samo osam jedinki, a one nisu imale potomstvo već više od 20 godina. ''Ta skupina kitova ubojica nestat će već tijekom mog života'', izjavio je Paul Jepson iz ustanove Zoological Society of London za BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.