Vlasnik najstarijeg ribarskog broda na Jadranu: Sutra će ga država uništiti, sramota

Foto: Privatna arhiva, Index

Najstariji ribarski brod na Jadranu Atlant potopio se u pijavici 27. rujna 2022. kraj otoka Iža, a sutra će početi njegovo uništenje. Za uništenje broda država će vlasniku Šimi Blagdanu s otoka Ugljana platiti od 150.000 do 200.000 eura.

Šime je zbog svega tužan jer je cijeli život proveo na brodu i od ribarenja živio, a sada se pita zašto država daje više novca za uništenje broda nego za održavanje i "život".

Njegov brod na dnu je bio 18 dana i za to vrijeme je u njemu uništeno gotovo sve. Bio je u iznimno lošem stanju. Brod je bio dugačak 18 i širok 4.6 metara. Brod je u obitelj 63-godišnjeg Šime došao kada je on imao šest godina.

"Osjećam se kao da mi netko siječe srce"

Kaže da država nije zainteresirana za kupovinu njegovog broda kako bi postao dio postave u nekom muzeju, već pretpostavlja da bi brod imao šanse završiti u muzeju samo da ga on kao vlasnik donira. Za Index je ispričao kako se osjeća u vezi cijele situacije.

"Šteta je da se brod uništi, zakon je pisan za velike. Osjećam se kao da mi netko siječe srce. Iz broda nosim dijelove, kćeri su mi rekle da im donesem nešto za uspomenu s broda. Taj brod je u mojoj obitelji otkada sam ja imao šest godina. Cijeli život smo na njemu i svi smo vezani za njega", govori nam stegnuta glasa Šime.

"Apsurdno je da se dobije više novca za nešto uništiti nego da se nešto popravi"

Šime Blagdan nam govori da je taj brod kao član njegove obitelji.

"Sramotno je što se brodovi uništavaju, ne postoje nikakve potpore da se daju ljudima da održavaju drvene brodove i da se uz pomoć njih uzdržavaju. Ostala bi i ta tradicija drvenih brodova u Hrvatskoj, o čemu svi pričaju, ali nitko ništa ne poduzima u vezi toga", kaže Šime.

Ukazuje na, kako kaže, apsurd. 

"Država bi vjerojatno htjela da doniram brod, ali ja moram živjeti od nečega. Apsurdno je to da dobijete više novca za nešto uništiti nego da nešto popravite i da radi, da živi. Kakva je to politika, kakva je to igra - ne znam, ali ljudi su vezani za te brodove... Cijele obitelji o njima ovise. Tako sam i ja. To mi je prvi i zadnji brod. Puno je uspomena tu", govori nam Šime koji je gotovo cijeli život ribario na brodu, otkada je izašao iz vojske.

Nakon 116 godina, Atlant više neće ploviti, a Šime i njegova obitelj se sutra moraju oprostiti od njega. Index je poslao upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u vezi ovog slučaja. Pitali smo je li postojala koja druga opcija osim uništenja broda, razmišlja li se o rješenjima za drvene brodove te što oni misle o uništavanju broda kao opcije. Odgovor Ministarstva ćemo objaviti čim stigne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.