Najveći gubitnik ovih izbora je SDP, no nije jedini

Foto: Nikola Cutuk, Patrik Maček, Goran Stanz/PIXSELL

NAJVEĆI gubitnik ovih izbora definitivno je SDP, no nije jedini. Most je, primjerice, napravio uspješnu transformaciju od stranke koja okuplja nezavisne načelnike i gradonačelnike u stranku koja je zadovoljna ulaskom nekoliko svojih članova u vijeća i skupštine. Domovinski pokret, koji se predstavlja kao stožerna desna stranka, hvali se ulaskom u drugi krug zagrebačkih izbora, kao i ulaskom u 14 županijskih skupština, no za sada nigdje nije na vlasti. No krenimo redom. Od SDP-a.

>> Ovo su rezultati izbora u svih 128 gradova

"Shvatili smo poruku birača, izvukli smo iz toga pouku i mijenjat ćemo se nabolje", rekao je u jednom trenutku šef SDP-a Peđa Grbin. No problem je u tome što SDP nije doživio poraz, nego debakl. Od četiri najveća grada u Hrvatskoj, samo u jednom gradu, i to Rijeci, njegov kandidat ulazi u drugi krug, dok je u glavnom gradu njegov kandidat bio peti, a u Splitu četvrti.

Debakl SDP-a

No ukupna slika možda bi mogla i zavarati jer je SDP u prvom krugu ostvario čak 44 pobjede, a najznačajnije su one za Krapinsko-zagorsku županiju, Ploče, Velu Luku, Korčulu, Krk, Umag i Koprivnicu. SDP se u drugom krugu bori za još 51 mjesto na čelu županija, gradova i općina. Najznačajnije su borbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Rijeci, Šibeniku, Zadru, Karlovcu i Sisku. Iako je Siniša Hajdaš Dončić temeljem ovih brojki rekao da njegova stranka nije pred potopom, nego je najjača stranka na ljevici i lijevom centru, činjenice ipak govore drugačije.

Ako dobro prođe u drugom krugu, možda bude poraz, a ne debakl

Osim u Rijeci, gdje je SDP ipak zabilježio lošiji rezultat nego prije četiri godine, ta stranka nema značajniju pobjedu. Štoviše, uzdrmana je i u svojoj do jučer najčvršćoj utvrdi, Primorsko-goranskoj županiji, gdje Zlatko Komadina u drugi krug mora prvi put. Nevjerojatno zvuči podatak da SDP, nominalno druga stranka u Hrvatskoj, u četrdesetak općina uopće nije imao svoje liste, a u Osječko-baranjskoj županiji nije uopće imao svog kandidata. U mnogim gradovima SDP se također skrivao iza zbirnih lista više stranaka, odnosno koalicijskih partnera. U drugom krugu trebalo bi se dogoditi više čuda, prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa da SDP može pričati o porazu, a ne o debaklu.

Transformacija Mosta

Most je prije šest godina bio senzacija parlamentarnih izbora, kada se pojavio kao opcija koja može razbiti duopol HDZ-a i SDP-a. Koncept Mosta iz 2015. godine bio je jednostavan. Osim što su se predstavljali kao treći put te su negirali bilo kakvu ideologiju, okupljali su neovisne uspješne lokalne političare, odnosno gradonačelnike i načelnike općina. Sjedište im je bio Metković, gdje su vladali Božo Petrov i Nikola Grmoja.

No na ovim je lokalnim izborima Most, koji je nastao na savezu pobjednika lokalnih izbora, spao na svega dvije pobjede u prvom krugu. Miro Bulj dobio je 42.7 posto u prvom krugu, a u drugom ga čeka HDZ-ov Igor Vidalina, ali su mostovci u gradskom vijeću osvojili najviše glasova. Tu je i mala općina Kolan na Pagu, gdje su na izbore išli s HSP-om i Suverenistima, a njihov kandidat osvojio je 52 posto glasova. Doduše, Petrova čeka drugi krug izbora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no prevelika je razlika između njega i dosadašnjeg župana Nikole Dobroslavića iz HDZ-a. Metković nisu vratili. Dalibor Milan iz HDZ-a dobio je izbore u prvom krugu.

Most je tako definitivno napustio ideju o uspješnim lokalnim političarima, a to su priznali i u izbornoj noći.

"Most više nije 'dalmatinska stranka', nego smo sada postali nacionalna stranka", rekao je kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot pojašnjavajući da su u četiri najveća grada u Hrvatskoj ušli u gradske skupštine i vijeća.

Škorini luzeri

Domovinski pokret, koji se reklamira kao stožerna stranka desnice, u prvom krugu izbora nije zabilježio ni jednu pobjedu. No činjenica je da su članovi ove stranke samostalno ili u koalicijama ušli u 14 županijskih skupština te u skupštinu grada Zagreba, gdje će biti oporba. Ostali su u utrci za grad Zagreb, gdje Miroslav Škoro misli dostići veliku prednost Tomislava Tomaševića, a njihovi kandidati idu u drugi krug i u Zaprešiću i Benkovcu. Valja naglasiti da je u drugom krugu izbora u Vukovaru Ivan Penava, koji nije član Škorine stranke, no ima njezinu potporu. Isto tako, u Osijeku je u drugom krugu nezavisni Berislav Mlinarević, kojeg također podupire ta stranka. I to bi bilo to.

Iz Domovinskog pokreta u izbornoj su noći naglašavali kako su izborni rezultati zapravo sjajni, no da ne bi bili gubitnici ipak im treba barem jedna pobjeda. Bilo gdje.

Tko se više sjeća HNS-a?

Među gubitnicima je i HNS. Nekada moćna lokalna stranka, barem na sjeveru i na krajnjem jugu Hrvatske, gotovo je potpuno nestala. Njezini vijećnici ušli su u pojedine gradove i općine, no gotovo uvijek u koaliciji s nekom strankom. U Veloj Luci primjerice s SDP-om, u Pazinu s IDS-om, u Kutini s HDZ-om, a u Svetom Đurđu s Reformistima. Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj kaže da imaju oko stotinu vijećnika diljem Hrvatske, kao i da ih čeka borba za dva veća grada, Lepoglavu i Čakovec. Iz HNS-a priznaju kako je zabilježen ogroman pad u odnosu na lokalne izbore 2013. i 2017. godine, no smatraju kako su preokrenuli negativan trend posljednjih parlamentarnih izbora.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.