Najveći zagađivači napokon pristali na ograničenja: Danas smo spasili budućnost Zemlje!

SUDIONICI konferencije o klimatskim promjenama, koja se pod okriljem UN-a održava u Durbanu, danas su nakon teških muka ipak uspjele postići sporazum koji će najveće svjetske zagađivače okoliša obvezati da se uključe u borbu za usporavanjem globalnog zatopljenja naše planete.

Danas smo spasili budućnost Zemlje i ispisali povijest
Pregovori o nametanju zakonski obvezujućeg dokumenta o smanjenju emisija štetnih plinova u vodećim ekonomijama svijeta trajali su četiri godine. Činilo se kako ni u Durbanu neće doći do sporazuma, jer su ključni igrači snažno branili svoje položaje, ali je pakt ipak sklopljen nakon što su pregovori trajali čak 36 sati duže od previđenog roka.

"Došli smo ovdje sa planom A i zaključili smo sastanak sa planom A. Danas smo spasili budućnost naše planete. Ispisali smo novu stranicu povijesti", kazala je južnoafrička ministrica vanjskih poslova Maite Nkoana-Mashabane, zaključivši usvajanje četiri odvojena dokumenta koji zajedno čine "reformski paket".

Razvijene zemlje prihvatile su formalne ciljeve iz prve faze Kyoto protokola, koja ističe krajem naredne godine. EU se tako u potpunosti suglasio s njegovim odredbama, ali Washington, podsjetimo, nikad nije službeno ratificirao ovaj dokument.

Osniva se Zeleni klimatski fond


Novim paketom produžava se mandat prvoj fazi Kyoto protokola, te se određuje početak pregovora o novom zakonski obvezujućem dokumentu, a zaključci bi trebali biti doneseni do 2015. godine. Na snagu bi trebao stupiti pet godina poslije.

Osim toga, dogovoreno je i osnivanje Zelenog klimatskog fonda, čiji bi budžet trebao biti oko 100 milijardi dolara godišnje, a koji će pomagati siromašnim zemljama u suočavanju s globalnim zatopljenjem.

SAD, Kina i Indija pristali na smanjenje emisije štetnih plinova


Chris Huhne, britanski ministar za energetiku i klimu, kazao je da ovakav ishod sastanka predstavlja "veliki uspjeh europske diplomacije", naglasivši kako su u sporazum uspješno uključene i SAD, Kina i Indija, koji su bili ključni oponenti prakse drastičnog smanjenja emisije štetnih plinova.

Podsjetimo, EU se snažno zalagala za oštrije intonirani pravni sadržaj završnog dokumenta, ali su se tome usprotivila tri već spomenuta najveća svjetska zagađivača.

"Smatramo da smo imali dobru strategiju i da je ona urodila plodom. Velika je stvar to što su se sve velike ekonomije morale pravno obvezati za budućnost, a to je ono zbog čega smo i došli ovdje", izjavila je povjerenica EU za klimatske promjene Connie Hedegaard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.