Najviši europski sud zabranio patentiranje istraživanja s embrionalnim matičnim stanicama

VISOKI sud Europske unije danas je donio odluku kako znanstvenici za istraživačke svrhe ne mogu patentirati tehnike matičnih stanica koje koriste ljudske embrije, a mnogi znanstvenici smatraju kako ova odluka uvelike ugrožava važna istraživanja, pogotovo jer njima nitko ne može profitirati, prenosi agencija AP.

Europski sud pravde u Luxembourgu rekao je kako zakon štiti ljudske embrije od bilo koje upotrebe koja bi mogla obezvrijediti ljudski dignitet.

Embrionalne matične stanice mogu se razviti u bilo koju vrstu stanica u tijelu, te se jednog dana koristiti za oporavak oboljelog tkiva kod srčanih oboljenja, Parkinsonove bolesti ili recimo, moždanog udara.

U SAD-u i mnogim zemljama ne postoje ovakve restrikcije za patentiranje

No, korištenje matičnih satnica iz embrija izazvalo je mnoge kontroverze, a zbog moralnih i vjerskih razloga pobunile su se i mnoge skupine.

Unatoč brojnih zabrinutosti, u SAD-u i mnogim zemljama ne postoje restrikcije patenata za tehnike matičnih stanica .

Europska presuda oslonila se na slučaj Olivera Bruestlea sa Sveučilišta u Bonnu, koji je 1997. godine prijavio patent tehnike kojom embrionalne matične stanice može pretvoriti u živčane stanice.

Tada je Greenpeace  izazvao Bruestlea, argumentiravši da njegova tehnika dopušta eksploataciju ljudskih embrija.

Sud kaže kako će patenti biti odobreni ako se dokaže kako će pružiti terapeutske ili dijagnostičke tehnike koje su korisne za sam embrio, naprimjer za ispravljanje defekata.


No, ne slaže se sa bilo kojom tehnikom matičnih stanica koje se koriste isključivo za daljnja istraživanja, te smatra kako svrha znanstvenog istraživanja nije za patentiranje.

"U Europi neće biti iskorišten ogromni potencijal"

Znanstvenici su zabrinuti kako će ova zabrana dovesti do restrikcija u samim istraživanjima matičnih stanica, mnogi su tu odluku osudili, i vjeruju kako će znanstvenici i tvrtke izgubiti interes za istraživanje matičnih stanica ako neće biti u mogućnosti zaštititi svoja otkrića.

Pete Coffey sa londonskog University Collegea rekao je kako zbog sudske zabrane u Europi neće biti iskorišten ogromni potencijal za liječenje stanja i bolesti opasnih po život.

Mnogi su pak ovu odluku dočekali s odobrenjem, smatrajući kako je ovo pobjeda za ljudsko dostojanstvo, i podržavajući teoriju kako ljudski život započinje u trenutku začeća.

Istraživanje matičnih stanica s ljudskim embrijima posljednjih je godina pomalo palo u sjenu, od kada je 2007. prijavljena nova metoda koja reprogramira stanice da se pretvore u matične. U toj tehnici ne koriste se embriji, a mnogi znanstvenici sada rade na poboljšanju te metode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.