Najviši službenici State Departmenta dali otkaz, ne žele sudjelovati u Trumpovoj vladi

Foto:Hina

NAJVIŠI službenici američkog State Departmenta dali su otkaz. Ne žele sudjelovati u vladi u kojoj bi im nadređeni bio Rex Tillerson.

Tako je Tillerson ostao bez seniorskog tima službenika u State Departmentu. Ovakav potez je neobičan jer se radi o službenicima koji na svojoj poziciji ostaju bez obzira na promjenu u vlasti.

Prvi je otkaz dao Patrick Kennedy, koji je, kako piše Independent, načuo da mu se sprema otkaz. On je stoga svojevoljno otišao, a njegov primjer su slijedila još tri visoko pozicionirana službenika u State Departmentu.

Otpor civilnih službenika Trumpovoj vladi

Ovo je najnoviji izraz otpora među civilnim službenicima u Washingtonu nakon što su dobili nove šefove. Kako prenosi Washington Post, Tillerson je bio prisutan u uredu State Departmenta kada su službenici dali otkaz.

Osim Patricka Kennedyja koji je bio zamjenik državnog tajnika za menadžment, otkaz su dali i Joyce Anne Barr koja je bila na dužnosti pomoćnice državnog tajnika za administracijske poslove, te pomoćnica državnog tajnika za konzularne poslove Michele Bond. Uz njih, otkaz je dao i Gentry Smith, direktor ureda za strane misije.


U petak su svoje dužnosti napustila još dva službenika. Neki od njih su imenovani od strane Georgea W. Busha, te su služili za vrijeme obadva mandata Baracka Obame. Patrick Kennedy je na svojoj poziciji bio devet godina i planirao je ostati i za vrijeme Trumpa, ali je iznenada promijenio odluku.

Nitko od njih nije svoje ostavke službeno povezao s dolaskom Donalda Trumpa na vlast, ali su mnogi diplomati izrazili svoju zabrinutost o službi u njegovoj administraciji s obzirom na njegove političke stavove.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.