UN jednoglasno proglasio primirje u Siriji nakon masovnog pokolja civila

Foto: Getty
 
VIJEĆE sigurnosti UN-a jednoglasno je izglasalo 30-dnevni prekid vatre u Siriji kako bi do civila u ratom zahvaćenom području mogli doći liječnici i humanitarna pomoć.
 
Glasanje o primirju održavalo se u vrijeme dok su na Gutu padale bombe. U samo tjedan dana ubijeno je najmanje 520 ljudi, a 2500 su ranjene, piše CNN navodeći podatke izvješća Liječnika bez granica. 
 
Među ubijenima u Istočnoj Guti je najmanje 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, promatrač sirijskog sukoba sa sjedištem u Velikoj Britaniji.
 
 
Vijeće sigurnosti pozvalo je na prekid vatre bez odgode kako bi humanitarna pomoć pod hitno mogla biti dostavljena ranjenim civilima, onima koji su evakuirani iz svojih domova kao i onima koji su ostali bez doma. 
 
Donošenje rezolucije odgađano danima
 
Glasanje je bilo odgađano nekoliko dana jer su ruski članovi Vijeća odbili sudjelovati u njemu. Rusija, naime, surađuje s Bašarom al-Asadom u napadima sirijske vojske na Gutu. 
 
Ruski veleposlanik Vassily Nebenzia prijedlog o primirju nazvao je "nerealnim", a članovima Vijeća sigurnosti poručio je da su žrtve "masovne psihoze". Rusija, koja vojno podržava režim Bašara al-Asada, pristala je sudjelovati u radu Vijeća tek danas nakon što je, prema njezinom zahtjevu, u rezoluciju dodan rok početka primirja od 72 sata. 
 
Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley osudila je Rusiju zbog odugovlačenja glasanja. Istaknula je kako je rezolucija došla prekasno. "U tri dana koliko je trebalo da rezolucija bude usvojena, koliko je majki ostalo bez djece u bombardiranju?", upitala je Haley. 
 
"Ovo nije dogovor o miru u Siriji, rezolucija je isključivo humanitarne prirode", istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor teksta rezolucije, uz Kuvajt. Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.
 
Bolnice prepunjene, stanovništvo gladno i bez lijekova
 
Bombardiranja istočne Gute, područja blizu Damaska, u tjedan dana su prepunila bolnice i ostavila civilno stanovništvo bez hrane i lijekova. Više od 20 bolnica teško je oštećeno u jednom od najtežih ratnih događanja ikad viđenih u Siriji.
 
Civilna obrana, poznata pod nazivom Bijele kacige, priopćila je kako je teško procijeniti točan broj žrtava zbog neprestanog bombardiranja. "Možda ih je i mnogo više od podataka koje trenutno imamo", kazao je Siraj Mahmoud, glasnogovornik te grupe. "Nismo uspjeli prebrojati sve ozlijeđene nekoliko dana jer su iznad grada cijelo vrijeme ratni avioni", dodao je.
 
Asadov režim priopćio je kako se bori protiv pobunjenika povezanih uz Al-Kaidu. Pobunjenici su na to odgovorili granatiranjem Damaska u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, a nekoliko ih je ranjeno, kako su objavili sirijski mediji. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.