Nakon gašenja požara u Italiji, hrvatski kanaderi vratili se u matičnu bazu

Foto: Hina

DVA protupožarna aviona kanadera s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) vratili su se danas iz Italije gdje su od 29. listopada sudjelovali u gašenju više požara na području sjeverne Italije.

Tijekom četiri dana aktivnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji, posade su provele oko 50 sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarištima.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožarnih snaga u Italiji. Osim u Italiji, Hrvatska je pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Bili su pratioci talijanskim posadama

Pri povratku u matičnu bazu u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, protupožarne snage dočekali su zapovjednik baze pukovnik Mario Pleša i zamjenik zapovjednika PPE bojnik Tomislav Vacenoski, navodi MORH.

Voditelj hrvatskog tima u Italiji pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je riječ o velikim požarima na više lokacija. "Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa, dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična", rekao je pukovnik Turković, a prenosi MORH.

Gasili požare blizu Mont Blanca

Kopilot jednog od kanadera, natporučnik Ivan Dukić, naglasio je kako je gašenje požara u Alpama za njega bilo jedinstveno iskustvo. "Niti slutio nisam kako ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo", rekao je Dukić.

Hrvatski kanaderi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te na prijedlog potpredsjednika vlade i ministra obrane RH i uz prethodnu suglasnost Predsjednice RH, a sukladno Odluci o uporabi OS RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Italiji radi gašenja požara koju je donijela vlada na telefonskoj sjednici, 28. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.