Nakon najveće korupcijske afere na HTV-u sve ostaje po starom: Sve su to zlonamjerne interpretacije

Foto: HRT

NAKON najveće korupcijske afere na HRT-u čiji su detalji potresali hrvatsku javnost posljednja dva tjedna, na Prisavlju su odlučili da sve ostaje po starom. Tako jedan od glavnih aktera, bivši v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić, ostaje i dalje urednik i voditelj Dnevnika HTV-a, a čini se da za sada nema ni promjena za Mislava Stipića, ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje.

> Reagiranje Siniše Kovačića

Kovačić i dalje

"Obavješćujemo Vas da će Hrvatska radiotelevizija o svim poslovnim i kadrovskim promjenama, kao i dosad, pravodobno izvijestiti svoje korisnike i cjelokupnu javnost", stoji u odgovoru na upit Indexa bi li nakon svega objavljenog ostanak Kovačića kao urednika informativne emisije dodatno narušilo ugled HRT-a.

Upitali smo i za sudbinu Stipića, hoće li biti izuzet iz nabavke HRT-a nakon posljednje afere, ali kazali su nam da nabava djela od neovisnih proizvođača nije u mjerodavnosti ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje Hrvatske radiotelevizije. Stoga, što se Stipića tiče, sve ostaje po starom.

"Hrvatska radiotelevizija ograđuje se od zlonamjernih interpretacija pojedinih dokumenata koji su ovih dana izišli u javnost", zaključuje se u odgovoru HRT-a na upit Indexa.

Savjetniku HDZ-a posao prije kraja natječaja

Podsjetimo, provedba nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016., a koja ima 122 stranice bez dokumentacije koja je u prilogu, otkrila je niz nepravilnosti u poslovanju HTV-a za vrijeme mandata privremenih upravitelja Siniše Kovačića i Blage Markote.

Dokument koji je Nadzorni odbor HRT-a predao zastupnicima u Saboru otkrio je kako su se ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv te potpuno netransparentno. Među njima je i onaj bivšeg savjetnika za medije HDZ-a, Miljenka Manjkasa. 

Nadzor je otkrio i 25 izvansudskih nagodbi koje su se sklapale bez da je prethodno u tim predmetima održana ili dovršena glavna rasprava te da u većini slučajeva nisu pribavljena odgovarajuća pravna mišljenja. Jedna od nagodbi bila je i za Stipića teška 85 tisuća kuna za "diskriminaciju po političkoj osnovi".

Sustavno uništavanje a ne izolirani incidenti

Neke od nagodba Kovačić je potpisao posljednjeg dana svog mandata i to bez znanja Nadzornog odbora, a čini se i pravne službe HRT-a. Otkriven je i sporni ugovor s Antunom Vrdoljakom te su napokon razjašnjenje sve nedoumice oko sporne nabave serije "Grička vještica".


Izvješće je pokazalo da se prošle godine sustavno radilo ne samo na štetu javne televizije, nego i pretplatnika. HDZ je napravio sve da Izvješće degradira pa su tako ekspresno prije ljetne saborske stanke u žurnom postupku smijenjeni članovi Nadzornog odbora koji su i ukazali ne nepravilnosti u radu HRT-a.

Vrh Prisavlje previše se ne uznemirava ni oko Izvješća koji duboko kompromitira HRT, niti oko političke odluke da se smijeni Nadzorni odbor.

Vrh Prisavlje odahnuo nakon odlaska onih koji su upozoravali na korupciju

Tako je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić svega sat i pol nakon što je Hrvatski sabor razriješio Nadzorni odbor, uputio tada već smijenjenom Odboru zahtjev za davanje zakonom propisane prethodne suglasnosti na više važnih općih akata – uključivši i odluke o plaćama. Protiv sporne sistematizacije plaća NO je bio protiv.

Podsjetimo na kraju kako je sva dokumentacija oko poslovanja HRT-a predana DORH-u, no bez obzira na službenu istragu, Izvješće je pokazalo kako nije riječ o izoliranim slučajevima nepravilnosti u poslovanju, nego o dobro uhodanu sustavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.