Nakon sedam sati gotov sastanak u vladi, nisu se dogovorili

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

PREGOVORI obrazovnih sindikata i vlade trebali su se nastaviti u 15 sati. No praktički do 17 sati trajale su konzultacije i jedne i druge strane pa je sam sastanak kasnio. Štoviše, u 19:30 sati još uvijek su svi bili u zgradi vlade, a uopće nije poznato u kojoj su fazi razgovori.

Vlada je, kako smo neslužbeno doznali ranije, sindikatima dala novu ponudu, a oni bi danas trebali odlučiti što će s njom.

> Razvoj događaja

21:30 Završio je sastanak u vladi.

"Danas smo zaključili da imamo još malo vremena za razgovor. Sutra ćemo nastaviti pregovore, sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da daljnje izjave ne dajemo, nećemo izlaziti s detaljima", rekao je Mihalinec nakon sastanka.

"Štrajk se sutra nastavlja", rekao je Mihalinec.

20:55 Navodno je vlada ponudila sindikatima podizanje koeficijenta u dva navrata, 3 plus 3 posto.

20:45 Sindikati su u Banskim dvorima već gotovo šest sati.

19:50 Još se ne zna što je točno vlada ponudila sindikatima. No oni su više puta kazali kako ih zanima samo veći koeficijent. Pitanje je i kad bi počela nastava ako bi sindikati večeras prihvatili ponudu vlade. Bili se to dogodilo sutra ili bi se čekalo da se članovi sindikata izjasne na glasanju, kao što je bio slučaj za prethodnu ponudu koja je odbijena. U tom slučaju, teško bi nastava mogla početi do srijede.

19:45 Premijer Andrej Plenković primio je čelnike sindikata i dao novu ponudu. Prema izjavama iz vlade, intenzivno se pregovara, konzultacije traju unutar vlade i unutar sindikata o novoj ponudi, piše N1.

19:40 Kako javlja N1, pregovori uopće nisu počeli, sindikati i predstavnici vlade sjede u dvije odvojene prostorije. Sindikati su se samo na hodniku pozdravili s premijerom i ministrima, ali nisu se sastali. Već četiri sata sjede u prostoriji u kojoj nema grijanja a da im se nitko nije obratio.

Šprem dala izjavu prije sastanka

U izjavi za N1 predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je uoči novog kruga pregovora da sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva.

"Uz pregovarače koji će danas sjesti za stol s predstavnicima vlade stoji snaga 68.000 ljudi u sustavu obrazovanja i motiv su nam roditelji koji nam daju podršku, učenici, bake i djedovi. Mislim da nitko u ovom momentu ne osjeća svu ovu snagu koja je nama vjetar u leđa kao što to osjećamo mi čelnici u ovom trenutku", rekla je Šprem prije sastanka.

Legitimnost štrajka

Izjave u vezi upitne legitimnosti štrajka komentirala je riječima da vlada ne bi čekala 35 dana i da bi ga zabranila davnih dana da nije legitiman. "Nema smisla nakon 35 dana štrajka govoriti o nezakonitosti štrajka", zaključila je.

Ako do dogovora ne dođe, sutra će biti 36. dan štrajka, resorno Ministarstvo je iznijelo i prijedlog nadoknade 15 dana nastave, ali dok ne bude dogovora sindikata i vlade, nema ni nadoknade.

Na današnjem sastanku, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjeluju i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar financija Zdravko Marić.

Divjak: Apeliram da danas bude taj dan

Na pitanje nada li se danas dogovoru sindikata i vlade, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovara: "S obzirom da je nedjelja i da je stvarno ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, ja bih rekla prije svega naći brza i hrabra rješenja da čim prije učenici krenu u školu, u tom smjeru svi trebamo raditi.

Kada smo prošli put razgovarali, bilo je razgovora i o koeficijentima, a ja stvarno apeliram na sve da danas bude taj dan da konačno se dogovorimo. Vidjeli ste ovi zaostaci u školama su takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja", izjavila je ministrica okupljenim novinarima prije ulaska u zgradu vlade na novu rundu pregovora sa sindikatima obrazovanja u štrajku koji počinju u 15 sati.

"Koeficijent je ključna riječ"

Sindikalisti su došli na Markov trg, a novinarima se prvi obratio čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.

"Sindikati su jedinstveni u svom zahtjevu, a za vladu od prvog trenutka vjerujem da će popustiti", odgovorio je Stipić na pitanja novinarima o potencijalnim razlikama u zahtjevima među sindikatima. 

Na pitanje novinara ima li u ovoj situaciji prostora za kompromis, odgovorio je kako ne želi o tome razmišljati kao o kompromisu. "Nadam se da će pobijediti razum i da će to biti u korist naših učenika i sustava", rekao je Stipić.

Nakon Stipića su se novinarima obratili Sanja Šprem i Branko Mihalinec koji su unisono zaključili da je koeficijent u ovim pregovorima ključna riječ. 

"Vlada nas je pozvala na sastanak i rekli smo da ćemo se odazvati u bilo koje vrijeme. Vjerujemo kako imaju ponudu koja je dovoljno dobra", rekao je Mihalinec.

Šprem je oštro zaključila da sigurno neće popustiti ako ne dođe do promjene u koeficijentima. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.