Amerikanci osnivaju NASA-u, svemirska utrka može početi

Foto: Wikipedia

Na današnji dan osnovana je NASA - National Aeronautics and Space Administration, odnosno državna agencija koja je SAD-u trebala omogućiti prednost u svemirskoj utrci sa SSSR-om tijekom Hladnog rata. Dokument je potpisao američki predsjednik Dwight Eisenhower godinu dana nakon što su Sovjeti izbacili prvi satelit u zemljinu orbitu. Bitka za svemir mogla je započeti.

NASA je trebala obuhvatiti istraživanja civilne prirode, a ne one vojne. Za vojne tehnologije već je bila organizirana agencija pod nazivom ARPA - Advanced Research Projects Agency. ARPA je na kraju postala poznata više zbog činjenice da je kreirala internet (tada ARPANET) nego zbog vojno-svemirskih tehnologija. 

Lansiranje Sputnika potaknulo je SAD da više ulože u svemirsku utrku

NASA je pak nastala najviše zbog činjenice da su Rusi ispalili Sputnik u Zemljinu orbitu i time pokazali moć svojeg socijalizma koji vodi u svemir. Sputnik je mogao obići cijelu Zemlju u manje od dva sata, a mnogi su se Amerikanci bojali da će Rusi na isti način ispaliti i nuklearnu bombu na SAD.

To nije bilo baš opravdano jer Sputnik nije imao vojnih karakteristika, no tehnologija je svakako djelovala. Raketa koja je ispalila Sputnik razvijena je iz prve interkontinentalne balističke rakete na svijetu koja je mogla napasti SAD sa sovjetskog tla.

NASA je osnovana kao spoj mnogih nepovezanih projekata svemirske tehnologije - uključili su se mnogi fakulteti i razne državne institucije. Među njima bio je i projekt bivših nacističkih znanstvenika, poput projekta Wenhera von Brauna koji je izradio rakete V-2 pomoću kojih je Treći Reich bombardirao britanske gradove tijekom rata. 

NASA je nedavno otkrila najudaljeniju crnu rupu i objavila fotografije

Samo par godina kasnije dogodila se Kubanska kriza koja je dodatno rasplamsala svemirsku utrku. Američka vlada nakon krize počinje izdvajati vrtoglavih 4.5% proračuna za NASA-u, što je devet puta više nego danas. Uz veliki priljev sredstava, NASA će krajem istog desetljeća poslati prve ljude na Mjesec i time dokazati SSSR-u da mu njezin sustav može parirati u svemiru. 

Središte NASA-e danas se nalazi u Washingtonu, D.C., a osim toga ima brojne centre diljem SAD-a, poput svemirskog centra Kennedy u Floridi, svemirskog centra Johnson u Texasu ili Marshall Space Flight Centra u Alabami.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.