Nakon teške bolesti umrla splitska humanitarka Edita Müller

Screenshot: YouTube

NAKON godinu i pol dana borbe s teškom bolešću u Njemačkoj u dobi od 50 godina preminula je splitska humanitarka Edita Müller, javlja Slobodna Dalmacija

Iza sebe ostavila je supruga Uwea i petero djece, Davida Luku, Jana Filipa, Svena Marka, Lenu Marie i Bena Andreja. Edita je bila porijeklom iz Hercegovine, a njen suprug došao je tijekom rata iz Njemačke kako bi volontirao.

Sa suprugom odgojila dvoje romske djece koja su živjeli na cesti

U gradu Splitu ova humanitarka bila je najpoznatija po tome jer je posvojila i odgojila dvoje romske djece, Mustafu i Vericu Halilović splitskog poznatog romskog para Tarzana i Sofije, oboje pokojnih.

1997. godine u Splitu bračni par je upoznao 11-godišnjeg Mustafu čija je obitelj skvotirala u nedovršenom studentskom domu na Spinutu. Editi i Uweu je bilo žao Mustafe i počeli su mu pomagati. Iako je imao 11 godina, nije išao u školu te su ga odlučili udomiti.

Njegova obitelj se nije opirala pa se Mustafa preselio u stan na Bačvicama u kojem su supružnici živjeli. Krenuo je u osnovnu školu Pojišan, a Mülleri su se o njemu brinuli sve dok nije počeo samostalno zarađivati. Vrlo brzo nakon Mustafe u svoj su dom primili i njegovu sestru Vericu. Edita je zajedno sa suprugom splitskim Romima dala dom i omogućila školovanje.

Pomagala liječenim ovisnicima, organizirala omladinski kamp...

Osim toj djeci, Mülleri su pomagali i liječenim ovisnicima, a organizirali su omladinski kamp u Gorskom kotaru, gdje su se okupljali mnogi mladi ljudi.

Njezin suprug Uwe rekao je kako će sprovod biti organiziran u Splitu, no datum još nije poznat. 

"Edita je bila posebna žena. Za nju je Isus bio primjer i motivacija u životu", kazao je  Uwe Müller za Slobodnu Dalmaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.