Ako se ne nađe kupac, Spaladium arena ponudit će se za jednu kunu

Foto: Index

NA SPLITSKOM Trgovačkom sudu održana je skupština vjerovnika tvrtke TPN u stečaju koja upravlja Spaladium arenom.

Stečajni upravitelj Perica Mitrović izvijestio je medije o tome što je napravljeno.

"Danas su donesene dvije bitne odluke. Formalno da se nastavi rad u dvorani i da dvorana ide u prodaju. Općinski sud u Splitu se proglasio nenadležnim i sada je to u rukama Trgovačkog suda. Moramo napraviti procjenu, za očekivati je da će biti gotova do konca četvrtog mjeseca i onda idemo u prodaju. Po novome Zakonu imamo tri dražbe, a na četvrtoj se može dogoditi da se imovina prodaje za kunu. Tendencija zakonodavca je bila da se proda imovina što prije, a ne za jednu kunu. Svi koji imaju hipoteke branit će svoja potraživanja. Vjerujem da će svi vjerovnici malo ozbiljnije shvatiti svoju ulogu i to će dovesti do toga da će se stečaji ubrzati. Bez dogovora problemi će se multiplicirati, ali mislim da će to biti riješeno ove godine i da će dvorana naći vlasnika", kazao je Mitrović. 

Spaladiumu prijeti blokada računa

Na ročištu se požalio kako posluju, ali ne mogu pokrivati komunalnu naknadu i osiguranje, što je trošak od nekih šest milijuna kuna pa prijeti opasnost od blokade računa. 

"Nema dvorane ovakvog tipa da se sama može pokrivati. U svim gradovima, pa i Los Angelesu sa dva prvoligaška košarkaška kluba, Grad je taj koji mora sudjelovati u rješavanju troškova. Dvorana nije sama po sebi cilj, već da ljudi dolaze, da se grad prezentira. Moramo prihvatiti da je to opće društveno dobro. Kriza koja je nastupila zaustavila je niz projekata, ne samo Spaladium arenu. Dio koji je bio predviđen mora se sagraditi iz financijskih, ali i estetskih razloga", zaključio je Mitrović odgovarajući na upit o izgradnji poslovnog tornja koji nije nikada sagrađen pa je cijeli projekt izgubio ekonomsku isplativost. 

Pravo građenja samo na dvorani, što je s još 15 tisuća kvadrata?

Inače, na sudu se otkrilo i kako pravo građenja nije upisano na cijeloj čestici od 30 tisuća kvadrata, već samo na polovici koja predstavlja samu dvoranu. Prodaja se ne može izvršiti dok ne bude čisto stanje u zemljišnim knjigama.

"Pravo građenja je stvarno pravo izjednačeno sa vlasništvom. Utvrdit će se da pravo građenja postoji na svih 30 tisuća kvadrata", kazao je Mitrović. 

Prodaju Spaladium arene prva je inače pokrenula Zagrebačka banka zbog duga od 80 milijuna kuna, no kako je koncem 2014. godine otvoren stečaj nad TPN-on, postupak je obustavljen, ali tek nakon godinu i pol dana. 

"Najveći neprijatelj stečaja vrijeme. Godina i pol je prošla. Puno bi radnji bilo obavljeno da smo imali mogućnost prodaje", kazao je Mitrović.

Na ročištu su bili i predstavnici banaka koje su tužile Grad Split na 53 milijuna eura. U tijeku je arbitraža pred HGK-om u Splitu.

Bolje da radi, nego da ne radi

Predstavnica države, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu Lendi Pezzi koja zastupa DORH, Ministarstvo financija i MUP, bila je za to da dvorana nastavi sa radom, no upozorila je na rok od 18 mjeseci u kojem bi trebalo odlučiti ili o prodaji ili o stečajnom planu. Rok istječe za tri mjeseca.

Odvjetnik Tomislav Krka, koji zastupa Konstruktor, jednu od tvrtki konzorcija koji je gradio Arenu, također je bio za to da dvorana nastavi s radom. Iznenadio se kada je vidio u kako je dobrom stanju, a iz iskustva s brojnim stečajima zna da u slučaju zatvaranja dolazi do devastacije i drastičnog pada vrijednosti objekata.

Odluka o nastavku rada temeljila se i na zaključku vještaka koji je konstatirao da bi na opremi dvorane nastupila šteta od 17 milijuna kuna da ne radi.

Dugovi s kojima je TPN završio u stečaju prelaze 600 milijuna kuna. Veći dio potražuju banke koje su financirale izgradnju.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.