Nakon visokih temperatura očekuju nas bura, pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme

Ilustracija: 123rf

DANAS će u većini zemlje biti pretežno sunčano, dok će na zapadu biti nestabilnije. U zapadnim dijelovima zemlje su uz jači razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjeverozapadu, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji, praćeni prolazno jakim vjetrom. Vjetar većinom slab, poslijepodne na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 36 °C.

Vrijeme sutra

Sutra se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito u unutrašnjosti i ponegdje na sjevernom Jadranu. Pretežno sunčano i uglavnom suho zadržat će se na krajnjem istoku i jugu.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeveroistočni, u središnjim predjelima na udare i jak vjetar. Na Jadranu će umjeren sjeverozapadnjak navečer okretati na umjerenu buru, podno Velebita jaku s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu do 22 do 26 °C.

Najviša dnevna između 26 i 30, na obali i otocima od 31 do 35 °C.

Lokalni pljuskovi i grmljavina

Prema najnovijim meteorološkim predviđanjima, od nedjelje će biti većinom sunčano i vruće. U subotu i opet u utorak uz povremeno više oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, većinom u zapadnim predjelima.

U subotu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u središnjim predjelima na udare i jak, a na Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Od nedjelje sunčanije i toplije. Temperatura u Dalmaciji bez veće promjene, a drugdje malo niža, osobito u središnjoj Hrvatskoj.

Meteoalarm na snazi zbog vrućina, ali i grmljavinskog nevremena

Za danas je za cijelu zemlju na snazi žuto i narančasto upozorenje Meteoalarma, ali ovaj put ne samo zbog vrućina, nego i zbog grmljavinskog nevremena.

Za osječku i splitsku regiju na snazi je žuti meteoalarm zbog visokih temperatura koje će dosezati 33 °C.

Za gospićku i riječku regiju na snazi je, pak, žuti meteoalarm zbog izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom koji su lokalno mogući. Za riječku regiju pljuskovi praćeni grmljavinom najprije su mogući u Istri u popodnevnim satima, a navečer i u noći i drugdje.

Za kninsku i dubrovačku regiju na snazi je narančasti meteoalarm zbog visokih temperatura koje će dosezati do 35 °C.

Za zagrebačku regiju na snazi je žuti meteoalarm, i to zbog dva razloga, najprije zbog visokih temperatura koje će dosezati do 33 °C, a potom i zbog pljuskova praćenih grmljavinom.

Zbog istih razloga za karlovačku regiju na snazi je narančasti meteoalarm.

Meteoalarm na snazi i sutra

Za sutra je na snazi žuti meteoalarm, i to za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog mogućeg jačeg nevremena te kninsku regiju zbog pljuskova praćenih grmljavinskim nevremenom.

Za splitsku i dubrovačku regiju na snazi je žuti meteoalarm zbog maksimalnih temperatura koje će dosezati od 33 do 36 °C.

Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te područje Velebitskog kanala na snazi je žuti meteoalarm zbog bure. Očekuju se udari vjetra od 65-85 km/h.

Za sutra je jedino za riječku regiju na snazi meteoalarm iz dva razloga. Radi se o žutom meteoalarmu koji je na snazi zbog jake, a podno Velebita na udare i olujne bure. Najjači udari vjetra bit će do 65 km/h. Osim toga za isto područje na snazi je žuti meteoalarm zbog mjestimice izraženijih pljuskova koji će biti praćeni grmljavinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.