Namještanje utakmice Hajduka i Varteksa otkazano zbog neopreznih istražitelja?



AKCIJA Offside od jučer je i službeno uskočka istraga, a u sklopu istrage bit će ispitani i djelatnici drugih klubova osim onih koji su već pod sumnjom.

Kako navodi Glas Slavonije, osim djelatnika Croatia Sesveta, Varteksa, Međimurja i Zadra, na ispitivanje će biti pozvani i djelatnici Hajduka, Slavena, Rijeke, Zagreba i Cibalije iz Vinkovaca.

Među osobama koje bi trebale biti ispitane u sklopu istrage pojavljuju se i neka vrlo zvučna imena. Uskokovi djelatnici razgovarat će s Renom Sinovčićem, Igorom Štimcem, Zvonkom Zubakom, Draženom Medićem, Darijom Šimićem...

Posebno se ističe ime bivšeg hrvatskog reprezentativca koji već godinama igra u inozemstvu pa mu nije jasno što bi istražitelji od njega mogli saznati o namještaljkama u HNL-u. "U životu nisam bio u kladionici, vjerujte mi da i ne znam kako se ispunjava listić", rekao je Šimić za Večernji list.

Propao pokušaj namještanja utakmice Hajduka i Varteksa?

Slobodna Dalmacija javlja kako je akcija Offside gotovo propala u samim začecima, i to zbog neopreznosti istražitelja! Trebala je navodno biti namještena i utakmica 22. kola Prve HNL između Hajduka i Varteksa, ali "posao" je otkazan u posljednji tren.

Izvori bliski istrazi tvrde da je novac za namještanje ponuđen četvorici igrača Varteksa - Miljenku Mumleku, Andriji Balajiću, Zoranu Ivančiću i još jednom igraču čiji identitet nije utvrđen. Igrači su trebali primiti 40.000 eura da utakmicu izgube sa što više primljenih golova.

Primopredaja novca navodno je trebala biti obavljena u hotelu Katarina u Dugopolju, gdje su igrači Varteksa bili smješteni prije utakmice protiv Hajduka. Vinko Šaka i Dino Lalić automobilom su na dan utakmice stigli u Dugopolje kako bi potplatili igrače, ali učinilo im se da u hotelu ima previše ljudi koji ih promatraju pa su od svega odustali zbog straha da ih policija promatra.

Lukrativan posao


Središte istrage je bivši trener Dinama Vinko Šaka, kojeg su mnogi prozvali "hrvatskim Šapinom", referirajući se na dvojicu braće, Antu i Milana Šapinu, berlinske Hrvate koji su u središtu paneuropskog skandala s namještanjem utakmica.

Uz Šaku se kao glavni osumnjičeni vode bivši nogometaši i slovenski državljani Dino Lalič i Admir Suljič, a svoj trojici se predbacuje da su organizirali igrače, trenere, sportske direktore i jednog menadžera kako bi namještali rezultate utakmica 1. HNL.

U zamjenu za namještanje utakmica, isplaćivali bi "honorare" od 20 do 50 tisuća eura, a vjeruje se da su o namještenim rezultatima obavještavali svoje suradnike u zemlji i inozemstvu, koji su uplaćivali novac u kladionicama. Insajderi kažu da je to vrlo lukrativan posao, jer se na uloženih 20 do 50 tisuća eura na kladionicama može zaraditi tri do četiri puta više.

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Ratko Ščekić privedenim je nogometašima odredio jednomjesečno zadržavanje u pritvoru. U pritvoru je završila 21 osoba; Nikola Melnjak pušten je na slobodu nakon što je dao iskaz Uskoku i navodno pristao svjedočiti o slučaju.

Osumnjičen i Reno Sinovčić?

Osim što ih čekaju zatvorske kazne, a Uskok će im oduzeti i stečenu imovinu, nogometaši koje proglase krivima vjerojatno više neće igrati nogomet. Sve osobe kojima se dokaže da su sudjelovale u namještanju više utakmica bit će kažnjene doživotnim izgonom iz nogometa. Lakša kazna moguća je tek ukoliko se pokaže da je nogometaš sudjelovao u namještanju samo jedne utakmice; u tom slučaju prijeti mu šest mjeseci do dvije godine suspenzije.

Od 22 uhićenih, dva su slovenska državljanina, i to Admir Suljić te Dino Lalić koji su osumnjičeni da su zajedno s nekadašnjim Dinamovim trenerom Vinkom Šakom bili šefovi kladioničarske mafije. Uz njih osumnjičeni su nogometaši: Jasmin Agić, Miljenko Bošnjak, Saša Mus, Goran Jerković, Ante Pokrajčić, Darijo Šušak, Marijo Čižmek, Ivan Banović te Marko Guja, svi iz Croatia Sesveta, te Tomislav Zubak, zatim Miljenko Mumlek, Andrija Balajić i Zoran Ivančić iz Varteksa, Danijel Mađarić, Marijo Darmopil, Nikola Melnjak, Neven Vuljanko, svi iz NK Međimurja, te Jakov Surać iz Zadra.

Među osumnjičenima se navodno nalazi kontroverzni zadarski poduzetnik i "vanjski suradnik" NK Zadra, bivši nogometni sudac Reno Sinovčić. On je pak u razgovoru za Index ustvrdio da nema pojma o čemu se radi te da je okupiran poslovima u klubu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.