Napad na socijalnog radnika od sljedeće će godine biti kazneno djelo

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

RAVNATELJICA Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod Anica Gusak-Krajnović za današnjeg je posjeta resorne ministrice Vesne Bedeković Brodsko-posavskoj županiji istaknula potrebu za zapošljavanjem stručnih radnika te rekla kako trenutno po sistematizaciji u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika.   

O situaciji u centrima za socijalnu skrb i ustanovama iz sustava socijalne skrbi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Bedeković je razgovarala sa županom Danijelom Marušićem te predstavnicima institucija. Jedna od središnjih tema bila je i uspostava mjera sigurnosti u svim centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj.

Podizanje sigurnosti u centrima za socijalnu skrb

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do 30. rujna provodilo je mjere podizanja sigurnosti u centrima za socijalnu skrb. Provođenje mjera uslijedilo je nakon incidenta u Đakovu u kojem je život izgubilo dvoje djelatnika tamošnjeg Centra za socijalnu skrb.

"Svi centri u Hrvatskoj imaju fizičku ili tehničku zaštitu (zaštitarska služba ili detektori metala). Centri u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški imaju organiziranu zaštitarsku službu. Centar u Novoj Gradiški čeka prolazni detektor, slavonskobrodski centar ima ručni detektor, bit će ugrađen i prolazni", rekla je Bedeković. 

Napad na službenu osobu

Ministrica je govorila i o izmjeni Kaznenog zakona. "Izmjena ide u saborsku proceduru i zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Kaznenim zakonom će svaki napad na službenu osobu biti tretiran kao kazneno djelo i tako će se procesuirati. To znači da u slučaju napada socijalni radnici i stručne osobe neće morati podnositi tužbe kao privatne osobe", podsjetila je ministrica Bedeković.

Također je ponovno istaknula da će Kaznenim zakonom "biti tretirani i socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu kada u okviru posla počine kazneno djelo". "To znači podizanje odgovornosti i poboljšanje kvalitete rada socijalnih radnika. Stavljanje naglaska na njihovu pojačanu odgovornost za posao koji rade", dodala je ministrica Bedeković.

Nedostaje djelatnika

Na upit novinara o potrebi dodatnog zapošljavanja u centrima za socijalnu skrb ministrica je najavila da će izdavati suglasnosti za nova zapošljavanja, ali, kako je rekla, još uvijek je na snazi tzv. odluka 2 za 1, temeljem koje je novo zapošljavanje jednog službenika moguće samo ako su tijekom iste godine otišla dva zaposlena.

Potrebu za novim zapošljavanjem djelatnika potvrdila je i Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za  socijalnu skrb Slavonski Brod. "Gotovo u svim županijama je stanje jednako u centrima za socijalnu skrb što se tiče potkapacitiranosti sa stručnim djelatnicima. Nama trenutno po sistematizacijama u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika", rekla je Gusak-Krajnović.

Ministrica situaciju ocijenila zadovoljavajućom

Situaciju u institucijama socijalne skrbi u Brodsko-posavskoj županiji ministrica je ocijenila zadovoljavajućom.

Župan Marušić nakon susreta istaknuo je da je i suradnja s Ministarstvom dobra te podsjetio da Brodsko-posavska županija centrima za socijalnu skrb uplaćuje oko 1,7 milijuna kuna te oko dva milijuna kuna za program osiguranja ogrjeva socijalno ugroženim građanima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.