NASA: Ako ubojita solarna oluja krene prema Zemlji, to ćemo znati 30 minuta ranije

Foto: NASA

VEĆ SE NEKO vrijeme u medijima piše o tome kako se Sunce približava solarnom maksimumu, odnosno da postaje sve aktivnije s puno više pjega i vatrenih baklji. Na svu sreću, prema nama je do sada poslalo samo jače solarne baklje koje u najgorem slučaju mogu naštetiti tehnologiji, izazvati poremećaje u komunikaciji, utjecati na električne mreže i oštetiti satelite.  

No što ako naša zvijezda izbaci nešto što nalikuje "superbaklji" koja može izazvati atmosferske poremećaje ili na neki način utjecati na život na Zemlji? Kako bismo saznali što možemo napraviti u slučaju ozbiljnije solarne oluje i koliko vremena imamo za reakciju, NASA-ini znanstvenici su uposlili modele umjetne inteligencije kako bi razvili sustav ranog upozorenja, piše Universe Today.  

Priopćili su da bi nas taj sustav mogao obavijestiti oko 30 minuta prije nego što potencijalno razorna solarna oluja pogodi određeno područje. Naime, svjetlost putuje brže od materijala kojeg izbaci Sunce te nam stoga valjana analiza podataka može pokloniti pola sata vremena za moguću reakciju. 

Jačina baklji na Suncu 

No, koliko se trebamo bojati takvih ubojitih svemirskih događaja? Znanstvenici dijele Sunčeve bljeskove u pet klasa, od kojih je svaka 10 puta snažnija od prethodne - A, B, C, M i X. Svaka kategorija ima devet podskupina; a najsnažniji bljeskovi klase X mogu imati snagu 10-ak puta veću od bljeska X1. U teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti baklje iz klase X, a najsnažnije, zabilježene 2003. godine, klasificirane su kao X28.   

Najjače baklje klase X mogu proizvesti jednaku količinu energije koju ima milijarda hidrogenskih bombi. Ako su usmjerene prema Zemlji, mogu oštetiti satelite, komunikacijske sustave ili električne mreže. Primjerice, baklje klase X5 i X6 su u prosincu 2006. pokrenule izbacivanje koronalne mase (CME) koja je omela GPS signale.    

Uglavnom, do sada nije zabilježeno da je Sunce proizvelo superbaklju koja bi mogla uništiti sav život na Zemlji. Čak ni najsnažnija geomagnetska oluja u zabilježenoj povijesti - Carringtonov događaj iz 1859. godine - nije imala zamjetan utjecaj na zdravlje ljudi ili drugih bića.  

Projekt DAGGER 

"Kakve bi to baklje morale biti da izbrišu sav život na Zemlji? Ne znam odgovor na to pitanje, ali do sada nismo zabilježili ni jedan solarni događaj koji je dovoljno velik i snažan da utječe na zdravlje ljudi", rekao je Doug Biesecker iz američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). 

Dakle, najgore što nam se može dogoditi jest to da nekoliko sati nemamo struje ili interneta. No, i tako nešto može prouzrokovati određenu razinu kolapsa. Stručnjaci su stoga istrenirali umjetnu inteligenciju (model su nazvali DAGGER) kako bi mogla predvidjeti jačinu i smjer solarne oluje za manje od jedne sekunde te izračunati gdje bi točno mogla napraviti najviše štete. 

Prethodni modeli predviđanja koristili su umjetnu inteligenciju za izradu lokalnih geomagnetskih prognoza za određene lokacije na Zemlji. Drugi modeli, koji nisu koristili AI, dali su globalna predviđanja koja nisu bila previše pravodobna. Stoga ovakva kombinirana razina predikcije koja se može primijeniti na cijeli planet čini DAGGER značajnim korakom naprijed u predviđanju i pravodobnoj reakciji na potencijalne opasnosti od solarnih oluja.