NASA lansirala mikrosatelit prema Mjesecu, želi tamo postaviti svemirsku postaju

Ilustracija: NASA

NASA je jučer lansirala mikrosatelit jedva veći od mikrovalne pećnice u svemir u sklopu vraćanja ljudske posade na Mjesec.

Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluotoka Mahia.

"Naš nevjerojatan tim upravo je poslao CAPSTONE na putanju u lunarnu orbitu", rekao je Bradley Smith iz NASA-e, a prenosi AFP.

Lunarna postaja Gateway

Ako sve pođe po planu, CAPSTONE će za četiri mjeseca krenuti u pravolinijsku orbitu oko Mjeseca. Tijekom orbite će prolaziti kroz najbližu poziciju, oko 1600 kilometara udaljenu od Mjeseca, i onu najdalju, na nekih 70.000 kilometara udaljenosti.

Trebao bi "kružiti" oko našeg prirodnog satelita najmanje šest mjeseci kako bi znanstvenici bolje razumjeli karakteristike orbite. Točnije, pokazat će slažu li se NASA-ini modeli s realnom potrebom za snagom i pogonom kako bi se održala orbita, piše NASA.

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku postaju Gateway koja bi trebala orbitirati oko Mjeseca i služiti kao polazna točka za istraživanje našeg prirodnog satelita.

Gateway bi također trebao poslužiti za proučavanje našeg planeta, heliofizike, lunarne i planetarne znanosti, znanosti o pojavi života, astrofizike i istraživanja fundamentalne fizike. Naime, omogućit će bolji uvid u te znanosti jer će pružiti bolji pogled na Zemlju, Sunce, Mjesec i svemir od onoga sa Zemljine površine ili iz Zemljine orbite.

HALO modul - mjesto za posadu

HALO je modul u kojem bi trebali prebivati astronauti tijekom posjeta Gatewayu. U njemu će se nalaziti upravljački sustavi, ali će služiti i kao prostor u kojem će se obavljati znanstvena istraživanja.

Prva tri znanstvena instrumenta za Gateway već su odabrana. Dva od njih, Heliophysics Environmental and Radiation Measurement Experiment Suite (HERMES) i European Radiation Sensors Array (ERSA), letjet će izvan Gatewaya kako bi pratili sunčevo zračenje i vremenske prilike u svemiru.

HERMES će pratiti solarne čestice niže energije koje su ključne za znanstvena istraživanja Sunca, uključujući solarne vjetrove. ERSA će pak analizirati zračenja na višim energijama. The Internal Dosimeter Array (IDA) nalazit će se unutar modula HALO kako bi se pratio utjecaj zračenja na posadu i njen krvožilni te središnji živčani sustav.

Baza na Mjesecu?

Znanstvenici se nadaju da će se ovakav tip orbite pokazati kao jako učinkovit jer koristi gravitacijsko privlačenje Mjeseca i Zemlje kako bi se smanjila potrošnja goriva.

U sklopu istog projekta NASA planira na Mjesec poslati prvu ženu. Također namjerava izgraditi Mjesečevu bazu i iskoristiti to iskustvo kao odskočnu dasku prema letu s ljudskom posadom na Mars.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.