Našli nalaze starije od Dioklecijana pa ih zatrpali: Baldasaru taksi stajalište važnije od antičkih iskopina

Foto: Srđan Marinić

KOJIH pedesetak metara od Turističke palače otkriveni su senzacionalni nalazi iz razdoblja antike koji pokazuju da je prije Dioklecijanove palače na području Splita bilo starogrčko naselje i luka. Otkriće je kod mnogih Splićana pobudilo zanimanje, među njima je i Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan. Danas je pohitao snimiti lokalitet i nalaze, no neugodno se iznenadio kada je vidio da su - zatrpani. Gradska vlast dala je prednost taksi stajalištu koje se uređuje na toj poziciji.

Taksi jači od antike

"Jučer našli, danas zatrpali.  Nevjerojatno. Ispada da je Baldasaru važnije taksi stajalište nego nalazi iz helenističkog razdoblja. Bravo za gradonačelnika i Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Ne znam zašto se nakon ovog otkrića taksi stajalište nije moglo izmjestiti, pogotovo kada se radi o projektu Istočne obale. Nije ovo prvi put da se ovako nešto događa. I kada se radila Riva prije devet godina nađeni su ostaci Dioklecijanove jugozapadne kule. Čak je napravljen projekt, staklo iznad kako bi svi mogli vidjeti te ostatke, no to se nikada nije realiziralo", kazao nam je Marinić.

GIST: Bužančiću nagrada za životno djelo...

Građanska inicijativa Split također je osudila zatrpavanje nalaza iz antike. 

"Podmukli arheološki nalazi usporavaju uređenje stajališta za taksije, ali bal-buž tandem uspješno će ih i ubrzano zatrpati. Nakon što je od Keruma već primio godišnju nagradu Grada Splita, točno u vrijeme njegova marjanskog križarenja i pazarenja Tuđmana, bilo bi pravo vrijeme da pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu konačno dobije i nagradu Grada Splita za životno djelo. Jer ne događaju se svaki dan da se arheološki nalazi stariji od Dioklecijanova vremena zatrpavaju poput zagrebačkih cestovnih rupa. U Gradu kojem je tzv. Turistička palača zajedno sa taksi stajalištem neusporedivo bitnija i značajnija od Dioklecijanove palače, upravo se navikavamo na to da to bude svakodnevna praksa. Drugim riječima, jest da Dioklecijan onomad nije došao na prazno, no da se kojim slučajem vrati, svakako bi došao na puno - taksi stajalište", komentirala he Građanska inicijativa.

Antika ostaje pod zemljom, Mletačka kula moći će se vidjeti

Komentar Radoslava Bužančića, nažalost, nismo uspjeli dobiti, kao ni dogradonačelnika Gorana Kovačevića koji brine o komunali. Dogradonačelnica Aida Batarelo zadužena je za Turističku palaču tako da nije bila u mogućnosti komentirati slučaj zatrpavanja antičkih iskopina, no kaže kako će uz Palaču biti otvoren arheološki park jer su pronašli bedeme mletačke kule te grbove.

Dražen Pejković, savjetnik gradonačelnika Baldasara za urbanizam, kazao nam je kako su nalazi na gradilištu taksi stajališta evidentirani i konzervirani. Preko njih je prebačena folija, a onda nasuta zemlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.