NATO treba hitno postaviti više protuzračne obrane na istok Europe, kaže Litva

Foto: Profimedia

NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne obrane na poljsko-ukrajinsku granicu i ostatak istočnog krila saveza, rekao je danas litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nakon pada rakete u utorak u Poljskoj koja je usmrtila dvije osobe.

"NATO-ovo nebo mora biti 100 posto obranjeno... Litva će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protuzračne obrane duž poljsko-ukrajinske granice", rekao je Nauseda novinarima dodajući da se to odnosi i na ostatak istočnog krila. "Nadam se da ćemo do summita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti napredovati jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužna brza provedba", dodao je Nauseda.

"U budućnosti bi moglo biti slučajnih incidenata"

Eksplozija nije podigla razinu vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi "u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila".

Raketa je pala na selo Przewodow, na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je jučer pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruskog teritorija kojim se ruska vojska koristi od početka agresije 24. veljače.