Navala na kovinomate zbog uvođenja eura, ljudi imaju problema. Evo što kažu banke

Foto: Index

HRVATSKA od početka sljedeće godine uvodi plaćanje u eurima, što znači da je građanima ostalo još nekoliko mjeseci da se pozabave kovanim novcem u kunskoj valuti koji imaju doma, jer se kovanice nakon prijelaznog roka neće moći mijenjati u eure. 

Mnogi imaju doma dosta kovanih kuna i lipa, a kako uskoro prelazimo na euro, punom parom rade i kovinomati, odnosno uređaji za uplatu kovanog novca. Indexu su se požalili čitatelji koji se su htjeli riješiti kovanica, ali ih je često dočekao pun kovinomat. Tako cijela stvar postaje kompliciranija te se zapravo poništava glavna svrha kovinomata, a to je da olakša proces uplate kovanica i preskoči čekanje na šalteru. 

Index se obratio upitom Zagrebačkoj banci i PBZ-u u vezi toga kako funkcioniraju njihovi kovinomati i ima li problema s pražnjenjem zbog povećanog korištenja.

PBZ: Pojačan promet na uređajima za uplatu kovanog novca

Iz PBZ-a su odgovorili da je u posljednje vrijeme u poslovnicama primijećen pojačan promet na uređajima za uplatu kovanog novca i veći broj dolazaka građana koji žele položiti kovanice na transakcijske račune.

“U predstojećem razdoblju tijekom priprema za uvođenja eura kao službene valute u poslovnicama se očekuje povećan priljev gotovine, pa tako i  kovanica s osnove uplata građana. Također, molimo klijente da prije dolaska na šaltere poslovnica kovanice prethodno razvrstaju po apoenima jer će time doprinijeti ubrzanju provođenja svoje gotovinske transakcije kao i smanjenju vremena čekanja na usluge Banke drugim klijentima u poslovnicama”, poručuju iz PBZ-a.

PBZ ima kovinomate na 17 lokacija u Hrvatskoj: u Zagrebu na 5 lokacija te u poslovnicama u Čakovcu, Daruvaru, Krapini, Kutini, Osijeku, Poreču, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Vinkovcima i Zadru. Kažu da je u planu instalacija dodatnih pet uređaja kako bi se rasteretilo postojeće te se i na dodatnim lokacijama građanima omogućila uplata kovanica.

"Poduzimamo sve aktivnosti da se uređaji prazne češće"

“Uređaji se prazne redovito te poduzimamo sve potrebne aktivnosti kako bi se zbog pojačanog punjenja uređaji praznili češće. Molimo klijente da prije ubacivanja kovanica u uređaj prethodno provjere jesu li među pripremljenim kovanicama za uplatu samo kovanice kuna kako bi se izbjeglo ubacivanje i nekih sitnih predmeta  (kao što su gumbi, spajalice, ziherice, privjesci i slično) a što može izazvati blokadu i kvar uređaja odnosno potrebu za servisiranjem i samim tim stavljanje uređaja izvan funkcije”, navode iz PBZ-a.

Na uređajima za uplatu kovanica uplata na račun izvršava se odmah, bez naknade te se može izvršiti u svim apoenima kuna i lipa, osim s kovanicama od 25 kuna.

“Maksimalan iznos uplate po jednoj transakciji je 2000 kuna, a ako klijent želi uplatiti veći iznos može to provesti kroz više transakcija”, savjetuju iz PBZ-a.

Popis kovinomata Zagrebačke banke

Zagrebačka banka ima sedam kovinomata diljem Hrvatske u sklopu 24h zone tih poslovnica. Ovo su lokacije Zabinih kovinomata:

  • Zagreb, Miramarska 23
  • Sesvete, Zagrebačka 15
  • Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 32
  • Varaždin, Kapucinski trg 5
  • Osijek, Ribarska 4-6
  • Rijeka, Ante Starčevića 10
  • Split, Poljička cesta 14.

Iz Zagrebačke banke također su primijetili da se kovinomati više koriste.

“Unatoč značajnom kapacitetu, događaju se situacije da se uređaji za polog kovanica zbog velikog opterećenja u kratkom vremenu napune. Odmah po indikaciji da je uređaj napunjen, bankari poslovnice pristupaju pražnjenju uređaja i stavljanju uređaja u funkciju”, kažu iz Zabe.

“Broj pražnjenja za polog kovanica dnevno ovisi o količini kovanica koje se ubace u uređaj tijekom radnog vremena poslovnice. U tijeku radnog vremena poslovnice bankari prazne uređaj koliko god puta je to potrebno, odnosno svakoga puta kada se uređaj napuni”, poručuju.

Naravno, kovanice je moguće odnijeti i na šaltere ovih, kao i drugih banaka, te ih tamo razmijeniti za novčanice ili uplatiti na svoj račun. Erste banka ima kovbinomat samo za poslovne klijente, ali ne i za građanstvo.

Kovanice možete razmijeniti i u poslovnicama FINA-e

Također, u svim poslovnicama FINA-e moguće je obavljati razmjenu/zamjenu gotovog novca (kovanica i novčanica, kuna i lipa) u druge apoene ako poslovnica u trenutku razmjene raspolaže traženim apoenima gotovog novca.

Ako se razmjenjuje veća količina kovanica u novčanice, potrebno ih je sortirati i specificirati. Naknada FINA-e za uslugu razmjene gotovog novca iznosi 1 posto od iznosa razmjene, a minimalno 3 kune. Naknada za obavljenu uslugu naplaćuje se odmah, u gotovom novcu.

Bilo kako bilo, imate još nekoliko mjeseci da pogledate u kasice prasice i razmijenite kunske kovanice koje vam stoje doma. Sljedeće godine one postaju interesantne samo numizmatičarima.