Ne bacajte cvijeće na papu, ne nosite mnogo novca na hipodrom zbog mogućih krađa

"ZA VRIJEME pozdravljanja Svetog Oca zabranjeno je bacanje cvijeća i drugih predmeta", jedna je od brojnih uputa koje je danas izdao Organizacijski odbor za doček Benedikta XVI.

Upozorenja kao za velike rock koncerte

Dobar dio upozorenja, iako je riječ o vjerskom događaju, podsjeća na mjere opreza kod velikih koncertnih gostovanja stranih zvijezda. Odbor za doček, primjerice, ne preporučuje nošenje nepotrebne količine novca ili drugih predmeta velike vrijednosti zbog mogućih krađa.

Zabranjeni su i transparenti, zastave će se postaviti na unaprijed određena mjesta, a od ostalih napisa dozvoljavaju se samo oni s imenima župa. Za svaki od susreta s papom bit će potrebna ulaznica, koja se ne naplaćuje nego se podiže u matičnim župama.

Četiri su mjesta na kojima će se vjernici moći družiti s papom, a neka od njih unaprijed su rezervirana za katoličku elitu. Tako je već određeno da će druženje u Hrvatskom narodnom kazalištu biti zatvoreno za obične vjernike.

"Za susret u HNK nema prijava, već su predstavnici pojedinih institucija i skupina izabrani po određenom ključu kojega je odredila HBK", priopćili su organizatori.

Bdijenje na trgu - bez krizmanika i odraslih

Nešto više prostora bit će na molitvenom bdijenju 4. lipnja na Trgu bana Jelačića, iako ni tamo nisu poželjni svi vjernici željni susreta s papom.

"Za molitveno bdijenje na Trgu prijavljuju se isključivo mladi - srednjoškolci, studenti i radnička mladež. Ne preporučuje se dolazak krizmanika i odraslih osoba", stoji u preporukama za doček Ratzingera. 

Za misu na hipodromu 5. lipnja hodočasnici se prijavljuju svojim župama , a Odbor će župnicima dostaviti ulaznice i kartu s pravcima ulaska u Zagreb. Da ne bi došlo do prometnog kolapsa, svima koji na papino gostovanje dolaze izvan Zagreba preporučuje se da ne dolaze automobilima nego javnim prijevozom.

Određena i dimenzija kamenja za blagoslov

Sigurnosna provjera neće zaobići ni svećenike na oltaru i oko njega, koji će također morati  istaknuti akreditacije na vidljivom mjestu.

Organizatori ništa nisu prepustili slučaju, čak ni dimenzije kamenja koje će se donositi na Benediktovu posvetu. Župnici crkava koje se tek trebaju graditi, moći će od pape dobiti blagoslov za kamen temeljac, ali samo ako bude u dimenzijama 20x20x40 centimetara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.