Ne morate pustiti popisivača u stan i niste se dužni popisati ako živite vani

DRŽAVNI zavod za statistiku odgovorio je na nekoliko naših i dodao vaša najčešće postavljana pitanja vezana za popis stanovništva. Sve ih donosimo u nastavku. 

Moraju li se popisati ljudi koji su otišli iz Hrvatske, a nisu se odjavili? Isto nas zanima i za one koji se jesu odjavili. 

 Što se tiče osoba koje žive izvan Republike Hrvatske, one se ne trebaju popisati.

Treba li popisivača pustiti u stan?

Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Kako se popisuje osoba koja nije prijavljena u podstanarstvu, a na njezinim je osobnim dokumentima upisana druga adresa?

Osoba se popisuje na adresi na kojoj stvarno živi bez obzira na to što piše na dokumentima i bez obzira na vlasništvo stambene jedinice u kojoj stanuje.

Kako se za vrijeme trajanja popisa može popisati osoba koja je privremeno odsutna u inozemstvu radi studiranja ili rada?

Osobu koja ima kućanstvo u Republici Hrvatskoj mogu samostalno popisati članovi njezinoga kućanstva u Republici Hrvatskoj prijavom u elektronički sustav e-Građani ili to mogu učiniti u drugoj fazi popisivanja davanjem podataka popisivaču. Ako osobu popiše njezino kućanstvo u Republici Hrvatskoj, ta se osoba ne mora popisati.

U kojem razdoblju se mogu samostalno popisati?

Period samopopisivanja traje od 13. rujna 2021. od 00:00 do 26. rujna 2021. do 24:00 sata.

Mogu li unuk ili nećak popisati baku koja živi na drugoj adresi?

Unuk ili nećak mogu popisati baku, ali s bakinom vjerodajnicom.

Može li osoba popisati drugu osobu s kojom nije u srodstvu i ne žive u istom kućanstvu?

Osoba može popisati drugu osobu s kojom nije u srodstvu i ne žive u istom kućanstvu, ali s vjerodajnicom osobe koju popisuje.

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na mrežnoj stranici https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu za samopopisivanje, koja će vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu "Pristajem", izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Ako je osoba vlasnik stana koji iznajmljuje, može li najmodavac biti referentna osoba i popisati podstanare?

Osoba koja iznajmljuje stan ne može biti referentna osoba za popisivanje podstanara niti treba popisivati podstanare. Podstanari se sami popisuju na adresi na kojoj stvarno žive i upisuju obilježja stambene jedinice u kojoj stanuju neovisno o tome tko je vlasnik stambene jedinice.

Kako se popisuje kuća za odmor ako osoba ima kuću za odmor u Republici Hrvatskoj, a stalno živi u inozemstvu?

Osoba se ne popisuje jer živi izvan Republike Hrvatske, a stambenu jedinicu popisuje popisivač u drugoj fazi popisivanja.

Mogu li se dva kućanstva popisati s jednom vjerodajnicom?

Ne. Sustav e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila u sustav s pomoću vjerodajnice te je postavlja kao referentnu osobu. Svoje roditelje možete popisati tako da pristupite sustavu e-Građani te se prijavite s pomoću vjerodajnice svoje majke ili oca te popišete njih, njihovo kućanstvo i stan.

Što ako osoba želi promijeniti podatke nakon popunjavanja upitnika i dobivanja jedinstvene šifre?

Uvid u popisane podatke i izmjena podataka mogući su samo za osobu koju je netko drugi popisao. Ako je potrebno promijeniti podatke za osobu koju je netko drugi popisao, treba pričekati popisivača u fazi terenskog popisivanja (faza CAPI).

Popisuje li se svaka osoba iz kućanstva sa svojom vjerodajnicom?

Ne. Jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi s pomoću svoje vjerodajnice postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva.

Što ako se popiše samo jedna osoba iz kućanstva, ali ne i ostatak kućanstva?

U tom slučaju riječ je o davanju nepotpunih podataka. Jedna osoba iz kućanstva iz sustava e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu.

Što ako dvije osobe u kućanstvu, s pomoću dvije različite vjerodajnice, popišu iste osobe, kućanstvo i stan?

Sustav će prihvatiti takav unos te će se pogreška udvostručivanja ispraviti u fazi obrade popisnih podataka.

Što ako je e-ispitanik zaboravio popisati jednu osobu?

Pri preuzimanju jedinstvene šifre e-ispitanik treba popisivaču objasniti da je zaboravio popisati jednu osobu te će popisivač u tom trenutku popuniti popisni upitnik za tu osobu.

Što nakon samostalnog popisivanja?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti jedinstvenu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri obilasku popisnoga kruga (pri terenskom popisivanju).

Pročitajte više