Prekida li se u drugim zemljama nastava radi utakmice? Evo pregleda

Foto: Profimedia

HRVATSKA država očito smatra kako dio javnog života treba stati zbog utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva koje se održava u Kataru.

Jandroković najavio stanku zbog nogometa

Predsjednik sabora Gordan Jandroković rekao je krajem prošlog tjedna kako je u srijedu planirana rasprava o prijedlogu proračuna za 2023. te da će se tog dana napraviti stanka od 11 do 13 sati zbog održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Maroka.

Neki zastupnici su negodovali zbog toga, a Jandroković im je poručio da onda u to vrijeme rade nešto drugo. "Znam da velika većina zastupnika i zastupnica gleda nogomet, pa je bolje tako nego da bude prazna sabornica", rekao je Jandroković.

>>Fuchs: I u školama će se moći gledati utakmice

>>Gledanje utakmica u školama je glupa i loša odluka

No neće utakmicu gledati samo zastupnici, to će moći činiti i učenici tijekom nastave. To je za RTL potvrdio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. On kaže kako će se u školama moći gledati utakmice ako je većina za to.

Propušteno gradivo će se nadoknaditi

Fuchs je napomenuo da će se propušteno gradivo zbog gledanja utakmica morati nadoknaditi. Kasnije je za Jutarnji izjavio kako bi gledanje utakmica bilo moguće ako bi se ravnatelji, učitelji i nastavnici tako dogovorili, odnosno ako postoji konsenzus u školi.

"To ne znači da učenike treba raspustiti kućama. Naglašavam još jednom, ako postoji dogovor o gledanju utakmice u školi, tada propuštene sate nastave treba nadoknaditi. No na školama je da odluče, uz uvjet da se ne gubi gradivo. To je poanta priče", rekao je Fuchs.

Izazvalo je to brojne reakcije. Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tako je navela da čita i ne vjeruje da je ministar rekao da će djeca u školama gledati nogometne utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru.

"Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja", napisala je bivša ministrica na Facebooku.

Kako je u svijetu? Britanski model sličan hrvatskom

Odlučili smo provjeriti kakva je praksa u ostatku svijeta. Teško je provjeriti podatke za sve zemlje budući da nekima nije opcija takvo nešto uvesti, odnosno priča o tome da parlament prestane s radom ili da se pauzira nastava nikad nije ni postala dio javne diskusije da bi se uopće mogao pronaći pisani trag. Pogotovo to vrijedi za parlament, Hrvatska tu tako ispada potpuni izuzetak od normi.

Što se tiče školstva, tu su stvari ipak nešto drugačije.

Putem Hrvatske će Velšani. Velška vlada je poručila da će škole odlučiti hoće li učenicima dopustiti gledanje utakmice protiv Irana, koja se igra ovaj petak. Velšani su priču podigli i na viši nivo. Tako BBC piše da će Nogometni saveza Walesa u petak organizirati i školsko natjecanje u nogometu, a za gledanje utakmice koristit će se i sportska dvorana. U ovom programu će sudjelovati 1000 škola.

Slično razmišlja i dio Engleza. I tamo je organizirano školsko gledanje utakmice između Engleske i Irana.

Express & Star je razgovarao s Fionom Feeley, ravnateljicom jedne škole u Wolverhamptonu, koja je rekla da je škola svjesna kontroverza oko organizacije ovog natjecanja, ali i kako je ovo prilika da djeca zajednički bodre svoje junake te da ih se pouči o društvenoj i političkoj strani koje prate ovaj događaj.

U Engleskoj postoje etički prijepori

Nisu svi Englezi ipak na istom tragu. Nastavnik škole u Durhamu za Tas je rekao da je škola u kojoj radi odlučila ne prikazivati utakmicu.

"Postoje etičke primjedbe ovom Svjetskom prvenstvu, koje je u suprotnosti s radom koji smo obavili na jednakosti i različitosti. Gledanje utakmica šalje lošu poruku i učenicima. Ujediniti se kao zajednica oko velikih sportskih ili kulturnih događaja je važno, ali nisam uvjeren da je ovo natjecanje veliki događaj", rekao je on.

Odluka je i na školama u Nizozemskoj. Kako pišu njihovi mediji, mnoge osnovne škole neće održavati nastavu kad igra Nizozemska. One koje će ju održavati, organizirat će i gledanje utakmica u sportskim dvoranama.

Ravnatelji škola u Danskoj odlučit će hoće li biti nastave za vrijeme utakmica. U pojedinim regijama pokrenuta je inicijativa da se okupe djeca iz škola i vrtića te da svi zajedno gledaju nogomet uz kobasice i kruh.

Švicarska je odabrala zanimljivo rješenje. Tamo zbog kršenja ljudskih prava u Kataru neće biti organizirano javno praćenje utakmica, ali bit će organizirano gledanje utakmica u školama za djecu koja to žele.

Njemačka i Francuska rezervirane oko cijelog Svjetskog prvenstva

U Njemačkoj, čija reprezentacija također sudjeluje na SP-u u Kataru, nema organiziranog gledanja utakmica u školama ili promjene školskog rasporeda. Također, plan rada Bundestaga se ne mijenja zbog SP-a.

Dapače, u Njemačkoj vlada prilično negativno raspoloženje prema SP-u u Kataru. U većim gradovima mnogih pokrajina neće biti organizirano javno gledanje utakmica, što je inače uobičajeno, a bojkot SP-a su najavila i razna sportska udruženja, koja neće organizirati javna gledanja utakmica. Navode kršenje ljudskih prava u Kataru i korupciju koja okružuje SP kao razloge za bojkot.

Slično je u Francuskoj. Tamo ne samo da neće biti školskih prijenosa utakmica nego se i Pariz pridružio nekoliko francuskih gradova koji neće prikazivati ​​utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva na javnim mjestima ili postaviti zone za navijače, kako piše Guardian.

Sve to je u znak prosvjeda protiv kršenja ljudskih prava u Kataru. Osim u Parizu, lokalne vlasti u Marseilleu, Lilleu, Bordeauxu, Reimsu, Nancyju i Rodezu najavile su da neće postavljati ogromne televizijske ekrane za prijenos utakmica kao u prošlosti.

Argentina također dopušta gledanje nogometa u školama

Što se tiče Južne Amerike, u Argentini je ministarstvo obrazovanja prepustilo odluku lokalnim vlastima po regijama. "Ministarstvo neće olakšati aktivnost postavljanjem ekrana ili donošenjem televizora u škole, ali neće ni zabraniti gledanje utakmica", poručeno je.

Buenos Aires, primjerice, odluku je prepustio školama, koje mogu prilagoditi školski raspored utakmicama. Odluka će ovisiti o svakoj školi i u regiji Mendoza. U regiji Neuquén pokrajinsko vijeće za obrazovanje ostavilo je mogućnost svakoj instituciji da donese zasebnu odluku.

Hrvatska nije iznimka

Urugvaj također otvara škole za utakmice Svjetskog prvenstva. Reprezentacija igra tri termina grupne faze tijekom tjedna, a škole su odlučile dopustiti gledanje utakmica u učionicama. El Pais piše kako su i neke tvrtke postavile prostore s ekranima za zaposlenike da gledaju utakmice na poslu, a druge su odobrile slobodan dan.

Zaključak bi bio da Hrvatska po ovom pitanju ipak nije iznimka, ali i da se ne može naći obrazac po kojemu samo bogate zemlje ne organiziraju školsko praćenje Svjetskog prvenstva, a siromašne organiziraju. Jednostavno, pravila nema.

No uz najbolju volju nismo uspjeli pronaći primjere u kojima bi predstavnička tijela prestajala s radom zbog nogometnog prvenstva. Ako bismo išli duboko u povijest, možda bismo pronašli neke primjere za iznimno bitne utakmice pri samom kraju turnira, ali za utakmice prvog kola primjeri slični hrvatskom ne postoje.