Nedodirljivi Pavić: HFP nezainteresiran za Slobodnu Dalmaciju

INDEX je u posjedu financijskog izvještaja za 2007. godinu Hypo Alpe Adria Ulaganja koje baca novo svjetlo na događaje oko Slobodne Dalmacije i preuzimanja od strane EPH. Naime, iz izvještaja je vidljivo da nema dobiti za prodane dionice Adriatice.net niti je zabilježena bilo kakva transakcija od prometa dionicama prema EPH. Taj izvještaj izravno opovrgava izjavu direktora korporativnih komunikacija EPH-a Svena Semenčića koji je za Index rekao da je EPH platila dionice Adritice.net 30 milijuna kuna te da osim ugovora o prijenosu postoji i ugovor o prodaji u kojemu je naznačena puna cijena.

Naime, poznato je da je Državnom odvjetništvu prijavljen slučaj kupovine 50 posto vlasništva Adriatice.net od strane EPH i to za oko 30 milijuna kuna da bi EPH nakon kupovine udjela Adriatice.net prodao tvrtki Slobodna Dalmacija 25 posto udjela Adriatice, ali za 73 milijuna kuna. Objavili smo i  dokument iz kojeg je vidljivo da je Hypo Alpe-Adria Ulaganje (HAAU) ustupila pola tvrtke EPH-u bez naknade.

> Index otkriva: Kako su EPH i Nino Pavić došli u posjed Adriatice.net

> EPH prijavljen zbog zarade 73 milijuna nepripadajućih kuna

> Skandal u Ministarstvu turizma: Bajsova kuharica za Ninoslava Pavića i Adriatica.net

Ninoslav Pavić ostao bez riječi

Prema službenom financijskom izvješću Fini te transakcije prodaje dionica nema i nema naznake o dobiti iz nekog ugovora o prodaji, a prema već objavljenom ugovoru o prijenosu dionica sada je i očito da je EPH dionice dobio besplatno, a 25 posto tih dionica poslije je prodao Slobodnoj Dalmaciji za 73 milijuna kuna predstavljajući ih kao dokapitalizaciju. Iz EPH-a su odbili nam komentirati financijsko izvješće koje opovrgava njihove navode iako smo čekali na odgovor gotovo četiri tjedna.

Očigledno je da kupovina Slobodne Dalmacije od strane EPH i medijskog moćnika Ninoslava Pavića s očiglednim političkim zaleđem i dalje  prepuna kontroverzi, a mnoge nove stvari izlaze na vidjelo zajedno s austrijskom istragom oko Hypo banke.

Kako 18 puta više, a jedva ih spasili?

No, osim dokumentacije odnosno ugovora o prijenosu dionica te financijskog izvještaja HAAU još jedna činjenica bode oči. Naime, predstavnici Adriatice.net 2008. godine objavili su kako je sasvim normalno da je 50 posto dionica vrijedilo 30 milijuna kuna, a devet mjeseci kasnije pola od toga 73 milijuna kuna jer su u tom periodu za 18 puta dignuli promet tvrtke. Kako je moguće da je ta tvrtka za 18 puta dignula promet, a da bi je svega godinu dana nakon toga spašavale s dokapitalizacijom državne i privatne tvrtke nikako nam nije jasno.

No, ta činjenica čini se da ne zanima ni Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) koji je bio mjerodavan za prodaju Slobodne Dalmacije EPH, kao ni novi podaci i ugovori koji su izašli u javnost.

Fond za privatizaciju ne zna ili ne želi znati?

"HFP nije ovlašten istraživati dokapitalizaciju Slobodne Dalmacije d.d., u dijelu na koji se odnosi postavljeno pitanje,  jer su za to ovlaštena neka druga nadležna tijela Republike Hrvatske. HFP-u je bitno da je navedeni iznos dokapitalizacije potvrđen kroz procjenu vrijednosti ovlaštenog revizora, da je potvrđen Odlukom glavne Skupštine društva i da je prihvaćen od strane od strane nadležnog Suda", stoji u službenom odgovoru HFP-a kada smo ih upitali istražuje li HFP nove momente oko dokapitalizacije Slobodne Dalmacije.

Fond za privatizaciju ne zanima ni podatak da u službenom financijskom izvješću Fini za poslovnu godinu 2007. Hypo Alpe Adira Ulaganje nema ništa o transakciji između te banke i EPH iz polovine prosinca prema kojem je HAAU bez naknade predao 50 posto vlasništva u Adriatica.net vrijedne 30 milijuna kuna. Naime, kako kažu,"način na koji je EPH stekao navedeni poslovni udjel nije i ne mora biti poznat HFP-u, jer se pretpostavlja da je način stjecanja zakonit, s obzirom da je proveden od strane nadležnog Suda". 

Za Fond za privatizaciju jedino su relevantna dva izvješća ovlaštenih revizora, u kojima su navedeni podaci o ispunjenju ugovornih obveza EPH-a prema Slobodnoj Dalmaciji iako i oni pokazuju nesrazmjer od 50-tak milijuna kuna.

Ima li nedodirljivih?

"U Konačnom izviješću Kupca od 26. rujna 2008. godine, koje je potvrđeno od BDO Revizija Zagreb d.o.o., iskazuje se ukupno izvršeno ulaganje u Društvo u iznosu od 479,976.244,00 kuna, a u izviješću drugog ovlaštenog revizora AUDIT d.o.o., Zagreb od 22. rujna 2008. godine iskazuje se ukupno izvršeno ulaganje u Društvo u iznosu od 420,753.430,00 kuna. Razlika nastala u ukupnom iskazivanju ulaganja navedenih revizora odnosi se na različit način procijene vrijednosti izvršenog ulaganja, što u konačnici za HFP i nije od bitnog značaja, jer i po jednom i po drugom izviješću ovlaštenih revizora Kupac je uložio više od ugovorene obveze (ugovorena obveza bila je 355,218.000,00 kuna)", stoji u odgovoru Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Podsjetimo, krajem prošle godine u novu vlasničku strukturu tvrtke ušlo je osam privatnih tvrtki te Croatia osiguranje s dozvolom Vlade RH. Najveći dioničar je Agrokor sa 20,27-postotnim udjelom, potom AWT, Croatia osiguranje te Slobodna Dalmacija s po 16,9 posto, HUP Zagreb sa 10,13 te Jolly i Saponia s po 8,45 udjela. Prijašnji vlasnici, EPH i Emporion, zadržali su po jedan posto udjela. Krajem veljače ove godine Adriatica.net objavila je završetak prvog kruga dokapitalizacije u kojoj je prikupljeno 29 milijuna kuna, a očekuje se i drugi val dokapitalizacije kako bi se ovaj touroperator osovio na noge. 

Istraga i dalje bez rezultata

Recimo na kraju kako DORH već više od godinu dana ispituje navode da je društvo Hypo Alpe Adria vrijednosnica d.o.o. Zagreb takvim pravnim poslom oko Adriatice.net i Slobodne Dalmacije  pretrpjelo štetu od cca 30 milijuna kuna dok je društvo Europapress Holding d.o.o. Zagreb steklo nepripadnu dobit od 73 milijuna kuna. Istraga i dalje traje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.