Neke članice EU ne žele jeftino ukrajinsko žito. Ukrajina predložila rješenje

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKA vlada odobrila je uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede poručivši da će ih izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima. Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU zaključivši da su poremećaji na tržištima pet zemalja EU na granici s Ukrajinom "nestali". 

Ukrajina je pak pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK objavljenom prošli petak. "Do tada, Ukrajina će od 16.9.2023. uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica (EU)", dodaje se u priopćenju. 

Do kraja radnog dana u ponedjeljak 18. rujna Kijev je trebao dostaviti akcijski plan. Ukrajinske su pak vlasti najavile tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske koje su jednostrano zabranile uvoz skupine ukrajinskih proizvoda kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike.

Kijev želi popis dogovoriti sa zemljama uvoznicama

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potvrdio je da im je Ukrajina podnijela žalbu i time napravila prvi korak u postupku trgovinskog spora. Danas je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo da je vlada u Kijevu "odobrila novu proceduru za izvoz određenih vrsta proizvoda u određene zemlje članice EU".

"Procedura propisuje da izvoz četiri poljoprivredne kulture - kukuruza, uljane repice, pšenice i suncokretovih sjemenki - u pet zemalja mora odobriti ministarstvo gospodarstva u dogovoru s ministarstvom poljoprivrede", stoji u priopćenju.

Kijev će popis i količinu proizvoda dogovarati sa zemljama uvoznicama, koje će odlučiti jesu li spremne prihvatiti tu robu, u kojim količinama i u kojem roku, stoji u priopćenju. "Tek ćemo tada našim kompanijama izdavati dozvole za izvoz određenih proizvoda. Ukrajina kontrolira svoj izvoz i koordinira ga sa zemljama primateljicama", dodaje se u priopćenju.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da su Europskoj komisiji i susjednim zemljama predložili plan kontrole izvoza četiri skupine poljoprivrednih proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištu, nazivajući ga "scenarijem kompromisa".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.