Nema više topničkih dnevnika: Hrvatska u EU ulazi najkasnije 2013. godine

JADRANKA KOSOR i dalje će tragati za topničkim dnevnicima. Premijerkin "task force", osnovan pod pritiskom Sergea Brammertza s isključivom svrhom da pronađe nestale dokumente o granatiranju Knina, nastavlja s radom.

Izjavila je to Jadranka Kosor u razgovoru s novinarima, u kojem je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je sudsko vijeće odbilo Brammertzovu prijavu u kojoj se Hrvatsku tereti da skriva topničke dnevnike kako bi pomogla Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Takvom odlukom glavnog suca Alphonsa Orieja je Haag praktički priznao da topnički dnevnici ne postoje, odnosno da nisu bitni za slučaj.

"Nastavljamo raditi zbog sebe"

No, Brammertzu je ipak ostavljena mogućnost da ponovno zatraži topničke dnevnike od Hrvatske ukoliko dođe do novih dokaza koji sugeriraju njihovo skrivanje. "Bili smo i ranije uvjereni da su prepoznati napori Hrvatske u suradnji s Haagom", kazala je Kosor. Kako bi dokazala tu tvrdnju podsjetila je da je nedavno napokon otvoreno i famozno poglavlje 23. "Da nije tako, ne bi ga mogli ni otvoriti", kaže Kosor pa dodaje:

"Nastavljamo raditi i dalje. Radna skupina, kao što je najavljeno, vrši istragu u svim smjerovima i obavlja ono što smo sebi postavili kao zadaću. Hrvatsku zanima konačan odgovor, zanima nas gdje je završio svaki dokument. To činimo, prije svega, zbog nas, ali dobro je da je i Haag prepoznao te napore".

Uklonjena zadnja prepreka u pregovorima s EU-om

Pomalo neočekivana odluka sudskog vijeća na čelu s Oriejem trebala bi biti veliki poticaj u završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Šanse da će pregovori biti gotovi do kraja godine, čemu su se nadali u HDZ-u i to uporno ponavljali, i dalje su male, ali uklanjanjem problema topničkih dnevnika ne bi trebalo doći do nikakvih novih zastoja.

Naime, iako je Brammertz dopustio otvaranje poglavlja o pravosuđu (koje je donedavno blokirala skupina zemalja predvođena Ujedinjenim Kraljevstvom i Nizozemskom), rok za njegovo zatvaranje sve do sada bio je nesiguran. Prilikom zadnjeg posjeta Zagrebu glavni je haški tužitelj premijerki jasno dao do znanja kako Hrvatska još nije učinila sve što može da pronađe topničke dnevnike te da će nas nastaviti pritiskati sve dok njegovi uvjeti ne budu ispunjeni. Sudsko vijeće sada mu je izbilo taj argument iz ruke, čime je prostor za zatvaranje pregovora s EU-om u prvoj polovici 2011. godine širom otvoren.

Zatvorena još dva poglavlja

Novi razlozi za optimizam u euroatlantskim integracijama stigli su danas iz Bruxellesa, gdje je Hrvatska na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU zatvorila još dva poglavlja. Zatvorena su poglavlja o sigurnosti hrane i financijskom nadzoru.

Pregovori se nastavljaju u listopadu i prosincu, a glavni pregovarač Vladimir Drobnjak očekuje da će do kraja godine zatvoriti još najmanje devet od preostalih 11 poglavlja. No, sasvim je sigurno da poglavlje o pravosuđu neće biti moguće zatvoriti prije veljače. Hrvatska bi pristupni sporazum tako mogla potpisati krajem proljeća iduće godine, a 28. članica Unije bi trebala postati sredinom 2012. ili početkom 2013. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.