Nemojmo zaboraviti. Prije tri godine Kolinda je marginalce, fašiste, lopove i ubojice ugostila u VIP loži

Foto: Hina, Facebook

PRIJE točno tri godine održana je inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović. No od inauguracije veća je vijest postala koga Kolinda na nju pozvala.

>> Kolindina VIP loža: Fašisti, lopovi, ubojice...

>> Gdje ste bili ´91.? Na Kolindinoj inauguraciji

Ponavljamo i veliki hit Kolindinog VIP uzvanika Marka Perkovića Thompsona koji možete poslušati kao glazbenu kulisu uz čitanje ovog teksta:

Glavna zvijezda inauguracije trebao je biti predsjednik Ukrajine Petro Porošenko(!), no otkazao je svoj posjet zbog žestokih sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista pa se Kolinda morala zadovoljiti sa samo osam predsjednika država, uglavnom iz regije.

Lopovi, ubojice, fašisti

Na Kolindinoj inauguraciji bio je, ne zaboravimo, i tadašnji premijer, a danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ovih dana svojim posjetom izazvao mnogo bure u javnosti.

Velesile Njemačka i SAD su poslali trećerazredne dužnosnike, no Kolindu to nije dalo smesti. Ona je svojim popisom uzvanika pokazala koliko opskurna može postati inauguracija.

Buduća predsjednica tada je na svoju inauguraciju u VIP ložu, naime, pozvala Marka Perkovića Thompsona, Velimira Bujanca, Tomislava Merčepa, Tomu Horvatinčića, Milana Bandića te perjanice šatoraša Đuru Glogoškog i Josip Klemma.

Marko Perković Thompson opjevao je, podsjetimo, zločine koncentracijskih logora iz vremena NDH u pjesmi "Jasenovac i Gradiška Stara" uz riječi "Oj Neretvo, teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu".

Vučić im na inauguraciji nije smetao

Velimir Bujanec, ekstremni desničar i voditelj opskurne TV emisije Bujica volio se slikati u nacističkim odorama, a osuđen je i na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog plaćanja seksa prostitutki kokainom.

Posebno je, iz današnjeg konteksta, zanimljiva fotografija zagrljenih Bujanca i Željka Sačića na inauguraciji. I Sačića je Kolinda pozvala na svoj event, a upravo je on bio jedan od kolovođa prosvjednika protiv Vučića koje je Kolinda nazvala političkim marginalcima. Da stvar bude još zanimljivija,upravo je Sačić prije nekoliko dana Kolindi poručio da neće dugo vladati.

Ne treba zaboraviti ni da je Bujanec, uvaženi gost na Kolindinoj inauguraciji, podržao prosvjed protiv Vučića i posvetio mu cijelu jednu emisiju, a gost je bio upravo Sačić. Na Kolindinoj inauguraciji na kojoj su obojica bili počasni gosti s tadašnjim premijerom, a danas predsjednikom Srbije, Vučić im očito nije smetao.

Ovacije gradonačelniku s osam optužnica

Inauguraciju su s povlaštenih mjesta pratiti Đuro Glogoški i Josip Klemm, predvodnici šatordžija koji su tada već mjesecima prosvjedovali u ilegalno podignutom šatoru pred zgradom Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Oni su ipak ostali vjerni Kolindi te se nisu htjeli izjašnjavati protiv dolaska srpskog predsjednika.

Među posebno uvaženim uzvanicima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, protiv kojega je DORH podignuo osam optužnica zbog kriminalnih radnji na čelu glavnog grada. Tada je još svjež bio Bandićev boravak u Remetincu, a na inauguraciji je dočekan ovacijama, a dio građana iskazivao mu je podršku uz povike "Drži se!".

Počasna mjesta za ubojice

Uvaženi gost na Kolindinoj inauguraciji bio je i Tomislav Merčep koji je, godinu kasnije, osuđen na pet i pol godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskih civilima 1991. godine. Proglašen je krivim jer pripadnike paravojne postrojbe Merčepovci nije spriječio u zločinima, iako je nad njima imao faktičku ovlast.

"Merčepovci" su navodno na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

U Kolindinoj VIP loži bio je i tajkun Tomislav Horvatinčić koji je u ljeto 2011. godine gliserom usmrtio dvoje talijanskih nautičara u primoštenskom akvatoriju. Horvatinčića je u prvostupanjskoj presudi oslobodila sutkinja Maja Šupe jer je zaključila da je kontroverzni tajkun u vrijeme nesreće bio bez svijesti, odnosno u stanju famozne sinkope. Zasad je jedina posljedica koju je Horvatinčić snosio za usmrćivanje dvoje Talijana u pomorskoj nesreći gubitak prometne dozvole za upravljanje autom.

Inače, Horvatinčić je upravo automobilom ranije već usmrtio dvoje ljudi u prometnim nesrećama.

Jučer uvaženi gosti i pomagači, a danas marginalci

Kolinda je pred svim tim uvaženim gostima bez ikakvog problema prisegnula pred tadašnjom predsjednicom Ustavnog suda, a mnogi još pamte patetiku koju je pritom priredila. Prisegnula je sa suzom u oku, a onda zavapila: "Jedna sam od vas! Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska."

I Kolinda nije lagala. Jedna je od tih časnih uzvanika koje je pozvala na svoju inauguraciju. U konačnici, neki od njih su umnogome pomogli da postane predsjednica. A onda je te iste, prije nekoliko dana, prozvala marginalcima.

Hoće li joj marginalci ipak oprostiti, vjerojatno ćemo doznati na predsjedničkim izborima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.