Nepal oslobodio zloglasnog francuskog serijskog ubojicu, prema njemu snimljena serija

Foto: EPA

VRHOVNI sud Nepala je danas naredio puštanje na slobodu Charlesa Sobhraja, zloglasnog francuskog serijskog ubojice prema kojem je snimljena serija The Serpent (Zmija). Sud je donio ovu odluku na temelju njegove dobi i zdravstvenog stanja te priopćio da Sobhraj ima tešku srčanu bolest i da mu je potrebna operacija.

Sobhraj (78) je služio doživotnu kaznu u zatvoru u predgrađu Kathmandua. Osuđen je zbog ubojstva dvoje turista 1975. godine, s time da nije poznat točan broj njegovih žrtava. Sud je naredio vladi da osuđenog ubojicu odmah pusti na slobodu i deportira u njegovu zemlju u roku od 15 dana, piše CNN.

Pobjegao više puta iz zatvora

Sobhraj je rođen u Sajgonu (tada pod francuskom upravom) 1944. godine. Prema njegovim biografima, nekoliko godina nakon što se rodio, roditelji su mu se rastali, a otac ga se odrekao. Njegova se majka udala za francuskog vojnika i obitelj se preselila u Francusku, gdje se tinejdžer Sobhraj mučio s prilagodbom prije nego što je ušao u svijet kriminala.

Prvi put je završio u zatvoru 1963. u Parizu zbog provale, a kasnije je optužen za razne zločine u više zemalja: Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, Afganistanu, Pakistanu, Nepalu, Indiji, Tajlandu i Maleziji.

Pobjegao je iz više zatvora u nekoliko država te je zbog svoje sposobnosti izbjegavanja ruke zakona dobio nadimak Zmija. Sobhraj je prvotno priznao najmanje 12 ubojstava počinjenih između 1972. i 1976. i natuknuo da bi ih moglo biti i više, ali je kasnije povukao izjavu. Stvaran broj njegovih ubojstava nije poznat, a samo su dva rezultirala pravomoćnim sudskim presudama.

Ubojstva na "hipijevskoj stazi"

Sobhraj je uhićen u glavnom gradu Nepala 13. rujna 2003. godine i optužen za ubojstvo američke turistice Connie Jo Bronzich 1975. Izjasnio se da je nevin. Sobhrajevi odvjetnici su se žalili da su mu tijekom uhićenja i suđenja kršena ljudska prava. Sobhraj je zadržan 25 dana bez odvjetnika te potom u kolovozu 2004. osuđen na doživotni zatvor.

Tijekom suđenja, kako navode njegovi odvjetnici, nije mogao pozvati svjedoke ni razumjeti optužbe jer nije govorio nepalski. Zatim ga je 2014. sud u Nepalu osudio za ubojstvo kanadskog turista Laurenta Carrierea 1975., izrekavši mu kaznu od 20 godina zatvora.

Serija The Serpent govori o Sobhraju koji je godinama Azijom bježao zakonu, dok je, navodno, drogirao, pljačkao i ubijao turiste na takozvanoj "hipijevskoj stazi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.