Neredi u Bruxellesu na Staru godinu: Pljačkali trgovine i palili automobile

Ilustracija (ne prikazuje događaje iz članka): EPA

BELGIJSKI ministar unutarnjih poslova Pieter De Crem oštro je prozvao odgovorne za nasilje na ulicama Bruxellesa za Staru godinu, nazivajući ga "potpuno neprihvatljivim", i obećao da će se provesti temeljita istraga.

"No-go zone... ne mogu postojati ovdje", rekao je De Crem koristeći termin kojim neki konzervativni političari i komentatori opisuju pretežno imigrantske zajednice, često u predgrađima zapadnoeuropskih gradova, u koje se građani ili javne službe poput vatrogasaca, policije ili hitne pomoći ustručavaju ulaziti zbog opasnosti od nasilja. 

Zapaljeno pet automobila i jedna kuća

Nekoliko trgovina, uglavnom u briselskim četvrtima Molenbeek i Anderlecht, opljačkano je na Silvestrovo, najmanje pet automobila i jedna kuća navodno su zapaljeni, a vandali su bacali i kamenje na vatrogasce, javljaju lokalni mediji. 

Belgijska policija uhitila je u utorak najmanje 25 ljudi, prenosi portal Politico.

De Crem je naglasio da planira istražiti "što je pošlo ukrivo".

"Prošle godine zaposlili smo novih 2500 policajaca. Resursi su tu, u svakom slučaju. Ako je to dio rješenja, ja sam predan tome", rekao je ministar, dodavši da isti broj novih policajaca planira zaposliti i ove godine.