Netko je u centru Berlina pokušao zapaliti spomenik za gej žrtve nacizma

Foto: EPA

NEPOZNATI vandal pokušao je zapaliti berlinski spomenik podignut u znak sjećanja na homoseksualce koje su progonili nacisti te ga je oblijepio homofobnim posterima, rekla je njemačka policija te je protiv počinitelja otvorila istragu. U subotu navečer nepoznata je osoba bacila zapaljeni predmet u smjeru spomenika, no nije ga uspjela zapaliti, rekao je glasnogovornik policije potvrdivši priopćenje koje je objavila Udruga homoseksualaca i lezbijki Berlina.

Ista je osoba spomenik oblijepila plakatima na kojima je ispisan stih iz Starog zavjeta, a aludira na smrtnu kaznu za muškarca koji vodi ljubav s drugim muškarcem. Ovaj odlomak iz Biblije često se na uvredljiv način koristi protiv homoseksualaca, stoji u priopćenju za javnost Udruge homoseksualaca i lezbijki Berlina.

Spomenik se nalazi u centru Berlina

Spomenik podignut u znak sjećanja na ružičaste trokute - tisuće homoseksualaca koji su oko ruke nosili crnu traku s ružičastim trokutom i koje su nacisti deportirali i zvjerski mučili - svečano je otkriven u svibnju 2008. Nalazi se u središtu Berlina, nedaleko od spomenika Holokaustu podignutog u znak obilježavanja masakra nad svim Židovima Europe i spomenika u znak sjećanja na romske žrtve Trećeg Reicha.

Spomenik je smješten u sjeni drveća velikog parka Tiergarten i u neposrednoj blizini Brandenburških vrata. Zbog nepodobne seksualne orijentacije je u vrijeme nacizma osuđeno više od 50.000 ljudi, u skladu s člankom kaznenog zakona koji je ukinut tek 1969. godine. Homoseksualnost je u Njemačkoj potpuno dekriminalizirana tek 1994.

U koncentracijske je logore prema procjenama deportirano između 5000 i 15.000 homoseksualaca. Većina ih nije odmah pogubljena, ali su bili prisiljeni oko ruku nositi traku s ružičastim trokutom zbog koje su bili na dnu hijerarhije logora, pa su dodatno mučeni, a većina ih je umrla od iscrpljenosti i maltretiranja.