NEVJERODOSTOJNI HDZ Najavili izmjene Zakona o pobačaju, a danas tvrde da to nije istina

Foto:FaH

"ŠTO se tiče vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo govorili u predizbornoj kampanji", rekao je danas potpredsjednik Vlade Davor Stier govoreći o tome da Vlada neće mijenjati Zakon o pobačaju. Stier je naglasio kako je stav HDZ-a uvijek bio isti i da ga nisu mijenjali.

>> Ako vam smeta da Stier i Nedrk svoje zadrte stavove promoviraju kao hrvatske interese, potpišite peticiju


>> Stier: Vlada neće mijenjati Zakon o pobačaju

>> Leaković: "Pod Plenkovićem postajemo ženomrzačko društvo"

HDZ prije 4 mjeseca iznio detalje o izmjenama Zakona

To naravno nije istina. Istina je da HDZ nikada nije javno rekao da je protiv prava na pobačaj, ali je isto tako činjenica da jesu najavljivali izmjene Zakona. Štoviše, nedavno su i objavljeni i detalji što točno treba mijenjati. 

"Pobačaj na zahtjev ne treba zabraniti jer se ova nepoželjna pojava ne može smanjiti zabranom, nego edukacijom. Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. potrebno je osuvremeniti i regulirati pravne praznine u vezi s pobačajem koje trenutačno postoje, poput osiguravanja psihološke potpore ženi, zabrane pobačaja u svrhu odabira spola i prava na priziv savjesti.", stav je HDZ-a od 11. listopada prošle godine, u vrijeme dok je ta stranka s MOST-om dogovarala o podjeli fotelja u Vladi.

Regulirati pravo liječnika na priziv savjesti

HDZ je tada, odgovarajući na upit novinara Večernjeg lista, najavio kako će se zakonskim promjenama osigurati "psihološka potpora ženama koje se odluče na pobačaj" te "regulirati pravo liječnika na priziv savjesti". Odgovor HDZ-a nikada nije opovrgnut i predstavljen je kao službeni stav stranke iz čega je bilo jasno da će ta stranka predložiti izmjene Zakona.


Istog dana kada se HDZ službeno očitovao o pravu na pobačaj, govoreći o "modifikacijama" Zakona, šef te stranke Plenković rekao je novinarima da HDZ samo inzistira na edukaciji te da se sama edukacija digne na razinu da je što manje pobačaja. Plenković tada, za razliku od službenog odgovora HDZ-a, nije govorio o promjeni zakona.

"Nismo za generalnu zabranu pobačaja", rekao je tada Plenković.

Pobačaj se ne smatra neupitnim pravom žene!?

Podsjetimo kako je ovog vikenda procurio nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. Hrvatska je uz Mađarsku i Poljsku zauzela konzervativno stajalište u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije, a sudeći po takvim novim hrvatskim stajalištima pobačaj se ne smatra neupitnim pravom žene. Iz tog dokumenta proizlazi da su novi prioriteti hrvatske vanjske politike kad je riječ o ljudskim pravima bazirani na zaštiti prava vjernika i pravu na vjeroispovijest te na zaštiti obitelji.

Vlada Andreja Plenkovića do danas nije reagirala na otkrivanje tog dokumenta koji je izašao iz ministarstva u kojem je savjetnik Ladislav Iličić.


U tom se dokumentu također navodi da "Hrvatska primjećuje da termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' nema ujednačenu definiciju na međunarodnoj razini, uključujući na razini Europske unije. U tom smislu Hrvatska tumači taj termin na način da on ne uključuje pobačaj". 

Hrvatska rigidnija od Poljaka i Mađara

Večernji list je danas objavio kako su neki stavovi Hrvatske ne samo podudaraju sa stavovima Poljske i Mađarske, dviju država koje su otprije unutar EU poznate kao zagovornice kontrarevolucije protiv liberalnih vrijednosti, nego da smo u dijelovima i rigidniji.

Što se tiče pobačaja hrvatska izjava je eksplicitnija od poljskog i mađarskog tumačenja jer umjesto pekinških platformi i sličnoga spominje pobačaj:

"Hrvatska primjećuje da pojmu ‘spolno i reproduktivno zdravlje i prava’ nedostaje sporazumna definicija na međunarodnoj razini, među ostalim na razini Europske unije. U tom smislu Hrvatska taj pojam tumači tako da pobačaj njime nije obuhvaćen", stoji u dokumentu.

Stier nije opovrgnuo dokument

Stier je danas nije opovrgnuo dokument, no rekao je kako Vlada neće ići u izmjene Zakona.

"Što se tiče vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo govorili u predizbornoj kampanji.Poznat je stav HDZ-a o zaštiti života kao što je poznat stav naše stranke o definiciji braka", rekao je Stier o ovoj temi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.