Pronađen nevjerojatan fosil dinosaura: Odlično je očuvan, umro kada je pao asteroid?

ZNANSTVENICI tvrde da su pronašli fosil dinosaura koji je stradao kada je Zemlju prije 66 milijuna godina pogodio asteroid koji je izazvao masovno izumiranje.

Navode da savršeno očuvana noga Thescelosaurusa, na kojoj je čak očuvana ljuskava koža, datira iz vremena masovnog izumiranja koje je izazvao udar asteroida. 

Znanstvena zajednica smatra da je prilikom udara asteroida veličine Mount Everesta, dugačkog 12 kilometara, stradala većina dinosaura koji su tada kročili našim planetom.

BBC će uskoro emitirati dokumentarnu emisiju koja se bavi mnoštvom fosila pronađenih na lokalitetu Tanis u Sjevernoj Dakoti. Na nalazištu su očuvani fosili mnogih drevnih životinja poput riba, kornjača ili embrija letećeg Pterosaura. Tamo je pronađena i fascinantna noga Thescelosaurusa na kojoj je sačuvana i koža.

"Skoro kao da gledamo neki film"  

Znanstvenici smatraju da su sićušne čestice rastaljenog kamena nalik staklu, koje su pronađene u škrgama tamošnjih ribljih fosila, nastale nakon eksplozivnog udara asteroida.

"Ovdje imamo toliko detalja koji nam govore što se događalo svakog trenutka, skoro kao da gledamo neki film", rekao je paleontolog Robert DePalma sa Sveučilišta Manchester, koji vodi iskapanja na lokalitetu Tanis.

Voditelj ove dokumentarne emisije, koja je snimana tri godine, bit će poznati David Attenborough, a na ekranima će se pojaviti 15. travnja.

Kontroverze oko otkrića

U BBC-jevom dokumentarcu prikazano je kako DePalma, rođak filmskog redatelja Briana De Palme, ima na glavi kapu u stilu Indiane Jonesa. Dao je lokalitetu ime Tanis, što je zapravo ime posljednjeg počivališta misteriozne škrinje iz filma Otimači izgubljenog kovčega.

Nalazi iz Tanisa i sam rad DePalme bili su izvor kontroverzi tijekom niza godina. Paleontolozi obično pohvale za svoje nalaze prepuštaju nadležnim institucijama, no DePalma je dogovorio stavke u ugovoru koje su mu dale nadzor nad prikupljenim fosilima – što je izazvalo skepsu u paleontološkoj znanstvenoj zajednici.

U međuvremenu je izašlo nekoliko istraživanja o tom lokalitetu, a BBC je zatražio od neovisnih stručnjaka da sami pregledaju nalaze.

Paleontolog Paul Barrett iz londonskog Prirodoslovnog muzeja pogledao je nogu spomenutog dinosaura i rekao da se uistinu radi o Thescelosaurusu koji je vjerojatno "više-manje trenutno izgubio život".

"Nemamo prethodne nalaze koji pokazuju kako je točno izgledala ova vrsta. Ovo pokazuje da je Thescelosaurus imao kožu poput guštera", rekao je Barrett.

DePalma je 6. travnja održao predavanje o otkrićima na lokalitetu Tanis u NASA-inom institutu Goddard Space Flight Center. S paleontologom Philom Manningom sa Sveučilišta Manchester u svibnju će predstaviti svoje najnovije nalaze Generalnoj skupštini Europske geoznanstvene unije.

Pročitajte više