Nevjerojatna sposobnost gubljenja podataka: Hakeri iz LulzSeca dokopali se britanskog popisa stanovništva?

BRITANSKI Ured za državnu statistiku i tvrtka Lockheed Martin poduzeli su hitnu istragu kako bi ustanovili jesu li se hakeri iz grupe Lulz Security dočepali ovogodišnjeg popisa britanskog stanovništva. Gubitak tako velikog i važnog dokumenta bio bi sramotan čak i za vladu koja je već pokazala nevjerojatnu "sposobnost" gubitka važnih podataka i njihove katastrofalne zaštite.

Iako na Twitter profilu LulzSeca nema spomena o navodnoj krađi, jedna njihova poruka objavljena na PasteBin-u, koja je dostupna svima, sugerira da su se dokopali podataka. U poruci stoji:

"Lagodno smo se dokopali podataka svakog pojedinog građana koji je dao informacije sigurnosno- nepismenoj britanskoj vladi za potrebe ovogodišnjeg popisa stanovništva. Ipak, čuvamo ih pod ključem, pa ne morate strahovati za svoju privatnost."

Osim toga piše da će baza podataka biti objavljena na Pirat Bayu nakon što je re-formatiraju. U popisu su prikupljeni podaci iz 25 milijuna britanskih kućanstava. Tvrtka Lockheed Martin, koja je dobila posao upravljanja popisom, priznala je kako je početkom mjeseca imala problema s otkazivanjem sigurnosnog sustava što je omogućilo upad u njen sistem, javlja The Register.

Jedan tinejdžer uhićen

Danas je, u sklopu zajedničke istrage Scotland Yarda i FBI-a o hakiranju, uhićen jedan 19-godišnjak u Wickfordu. Scotland Yard nije želio potvrditi da li uhićenje ima veze s krađom popisa i napadom na stranice Britanske agencije za organizirani kriminal, ali su kazali kako je uhićeni sudjelovao u nizu DDoS hakerskih napada. Tinejdžer je uhićen zbog nezakonitog korištenja kompjutera i prevare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.