KOLAPS ZDRAVSTVA

Nevjerojatne liste čekanja: Evo na koje pretrage ćete čekati dulje od 600 dana

Podatke smo skinuli s liste HZZO-a 11. lipnja 2019. Foto: Davor Javorovic/Pixsell

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prije par mjeseci je objavio da će bolnice dobiti više novca za dijagnostičko-terapijske postupke za koje su najveće liste čekanja. Bolnicama su povećani maksimalni iznosi za MR, CT, EKG, ergometriju, holter, UZV dojke, štitnjače i srca te operaciju katarakte, izjavili su u HZZO-u, uz napomenu da je riječ o dijagnostičko-terapijskim postupcima za koje su najveće liste čekanja.

Porazni rezultati Indexova istraživanja

Index je istražio kolike su liste čekanja za neke od navedenih pretraga u najvećim hrvatskim bolnicama, a rezultati su poražavajući pa se tako u pojedinim bolnicama na određenu pretragu čeka dvije godine, što su nam pokazali podaci s HZZO-ove liste čekanja.

Međutim, iz HZZO-a su nam rekli da njihove liste nisu u potpunosti vjerodostojne, odnosno da nisu uvijek točne jer iako bi im bolnice na dnevnoj bazi trebale slati podatke, mnoge to ne čine. Od izvora iz HZZO-a doznali smo da su njihove liste čekanja dobar izvor informacija da se vidi koja se pretraga u kojoj bolnici može obaviti, ali da je za najtočniju informaciju ipak potrebno zvati pojedinačno svaku bolnicu. Poslali su nam i svoju tablicu s podacima koji se razlikuju od onih koji su objavljeni na listama čekanja HZZO-a.

Prema listama čekanja HZZO-a situacija je ovakva: za MR (magnetsku rezonancu) abdomena najviše se čeka u KBC-u Zagreb - 659 dana, za MR mozga također se najduže čeka na Rebru - 600 dana, za ultrazvuk dojki najduža lista čekanja je u KBC-u Split - 555 dana, ultrazvuk srca najduže se čeka u KBC-u Sestre milosrdnice - 309 dana. Dok za RTG srca i pluća u KBC-u Rijeka i KBC-u Split nema liste čekanja, a u drugim bolnicama u prosjeku se čeka po desetak dana, ta se pretraga u KB-u Dubrava čeka čak 570 dana. Za ultrazvuk štitnjače najveća je lista u KB-u Merkur, gdje se na tu pretragu čeka 240 dana, dok se za kolonoskopiju najduže čeka u KB-u Sveti Duh - 141 dan.

Podaci po bolnicama i vrstama specijalističkih pregleda koji se u toj bolnici obavljaju

HZZO nam poslao svoju tablicu, podaci su drugačiji od onih koji su objavljeni na listama čekanja HZZO-a

Nakon što smo izvadili sve podatke za određene preglede po najvećim bolnicama sa stranice HZZO-a, a podatke smo objavili u gornjim tablicama, HZZO nam je poslao odgovor o listama čekanja, također za iste preglede i iste bolnice. Zanimljivo je to da u tablici koju su nam oni poslali primjerice, uopće nema podataka za listu čekanja na MR abdomena i MR mozga u KBC-u Zagreb, a inače su za te pretrage upravo u toj bolnici najduže liste čekanja pa se tako za MR abdomena kod njih čeka 659, a za MZ mozga 600 dana. No u tablici koju nam je poslao HZZO toga nema. Ostali podaci se također razlikuju pa su u njihovoj tablici nešto kraće liste čekanja od onih koje imaju objavljeno na svojim stranicama.

U HZZO-u su nam poslali svoju tablicu koju objavljujemo, a za koju navode da su stavili podatke koje su dobili od bolničkih ustanova.

"Svakako treba napomenuti kako se svi hitni slučajevi zbrinjavaju odmah, te posebno ukazujemo da postoje i prioritetne liste čekanja kada se po hitnoj indiciranosti  pretrage od strane bolničkog doktora specijalista postupak obavlja u vrlo kratkom vremenu. Kako bi se smanjile liste čekanja na prvi pregled ili pretragu, HZZO intenzivno radi na uspostavljanju jedinstvenog kalendara naručivanja koji će omogućiti potpuni nadzor i upravljanje sustavom, listama i kalendarima, povezivanje s CEZIH-om te integraciju prema bolničkim i specijalističkim sustavima što u konačnici čini sustav transparentnim i efikasnijim, te će se izbjeći "duplo" naručivanje što još uvijek liste čekanja čini duljima nego što u stvarnosti jesu. Jedinstveni središnji kalendar bit će namijenjen osiguranicima, liječnicima iz primarne zdravstvene zaštite, bolnicama, SKZZ-u te tijelima koja upravljaju zdravstvenim sustavom", stoji u odgovoru HZZO-a za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.