Nevrijeme poharalo Županju: "Kao da je bomba pala, kao da je rat"

Screenshot: HRT

U brodskom i županjskom kraju gotovo nema mjesta koje se jučer nije našlo na putu olujnog vjetra. Cijeli dan raščišćavale su se ulice, no posla je još puno. Stanari zgrade u Kumičićevoj 4 koja je potpuno ostala bez krova za HRT su prepričali užas koji su preživjeli.  

"Strašno! Preživjela sam rat, i to sam bila na prvoj crti, radila u Vodoprivredi, ali ovako nešto nisam doživjela. Nemate pojma, to se treslo! Cijela se zgrada tresla, to je strašno", kaže Katica Botumović iz Slavonskog Broda.

"Krov je takav kakav je da je zajedno s limom diglo i gredice i sve živo. Krov je rađen prije 10 godina", rekao je predstavnik upravitelja zgrade Mijo Lucić.

Na brodske ulice stigla je i Hrvatska vojska raščistiti ulice, ali i park Klasije. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

"Smak svijeta, ko u holivudskim filmovima"

Gradište pokraj Županje dan poslije - bez električne energije, motorne pile posvuda, zatrpana dvorišta, srušeni čak i betonski stupovi. Nevjerica na licima.   

"Smak svijeta, ko u holivudskim filmovima. Evo vidite! Bolje da je led tuko, da ga je bilo do pojasa, nego ovo. Lakše bi prošli", kaže Rudolf Dretvić iz Gradišta.

"Kako je crijep odletio, tako je krov pao i kiša mi procurila u spavaću sobu. Sad ću probati sanirati, ako budem mogao. Najvjerojatnije ću morati vaditi parket", kaže Željko Filipović iz istog mjesta.

"Ko da je bomba pala, ko da je rat"

Osnovna škola u Gradištu kao da je raketirana. Igralište neprepoznatljivo. Vatrogasci pretrpani poslom. Pomoći se ne mogu nadati jer je posvuda uokolo slično. Pa tako i u Babinoj Gredi. 

"Mislio sam da će se kuća srušiti", kaže Mato Ilijašević. "Ne ponovilo se nikad", dodaje.

Ulice Županje zatrpane su drvećem, mnoge zgrade djelomično bez krovova ili cijelih krovova. 

"Užas! Prestrašno, kao da se lomi sve živo! Okolo naokolo ruši se, lupa... Prestrašno. Bila sam u stanu, muž mi nije ni dao da priđem blizu prozora. Baš je grozno", kaže Terica Dominković.

"Što ću reći? Ko da je bomba pala, ko da je rat", komentira jedan prolaznik.

Vatrogasci i na krovu županjske gimnazije, jedne od oštećenijih zgrada. Privatna snimka pokazuje trenutak kidanja 50 metara dugog krova. 

"U ovom trenutku vrlo teško da ćemo uspjeti u naredna dva-tri dana taj dio uspjeti pokriti samo sanacijskim folijama, a ozbiljna obnova će, čini mi se, poprilično trajati", kaže ravnatelj Gimnazije Županja Ivica Živković.

Drugo nevrijeme u tjedan dana

Nevrijeme je zahvatilo i dio Osječko-baranjske županije, već drugi put u tjedan dana. Vjetar je odnio krovove s farmi bikova u Strizivojni. Bale sijena letjele su kao da su od vate, pričaju farmeri.

"Stajao sam tu u hodniku kad je vjetar digao cijeli krov odjednom. Znači ne lim po lim, već sve odjednom digao. Tako da smo se mi sklonili, ja i sin, iza bagerića, da smo se morali držati za njega koliko je puhalo", kaže Tomislav Asić iz Strizivojne.

Za prošlotjedno nevrijeme procijenjena šteta je oko 20 milijuna eura. 

"Bili ste svjedoci i sami prije tjedan dana da je većina šteta na nasadima i urodima, s obzirom na to da je bila jaka tuča", rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Za jučerašnje nevrijeme procjene šteta tek trebaju stići. Stanovnici se nadaju da neće stići i novo nevrijeme, od kojeg već strahuju.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.