Nezaposlenost u EU blago porasla u srpnju, u Hrvatskoj zabilježen pad

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NEZAPOSLENOST u Europskoj uniji i eurozoni porasla je u srpnju, dok je u Hrvatskoj blago smanjena, zadržavši se ipak iznad prosjeka na oba područja, koji je prekoračila izbijanjem pandemije koronavirusa, pokazalo je danas izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) porasla je u srpnju u Europskoj uniji na 7,2 posto, s lipanjskih 7,1 posto.

U istom mjesecu lani iznosila je 6,7 posto.

U eurozoni je bila viša za 0,2 postotna boda i iznosila je 7,9 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu.

U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 7,5 posto.

Ukupno je u srpnju bez posla u Europskoj uniji bilo 15,184 milijuna građana, od čega njih 12,793 milijuna u eurozoni.

U odnosu na lipanj, njihov je broj u EU porastao za 336 tisuća a u eurozoni za 344 tisuće.

Hrvatska iznad europskog prosjeka 

Daleko najveću stopu nezaposlenosti u srpnju imala je Španjolska, od 15,8 posto. Sijede Italija s 9,7 i Švedska s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u srpnju iznosila 8,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u lipnju. U prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,6 posto.

Time se stopa nezaposlenost u srpnju zadržala iznad prosjeka EU i eurozone, koji je prekoračila u ožujku odnosno travnju ove godine, u jeku pandemije koronavirusa. Najvišu je razinu u tom razdoblju dosegnula u svibnju kada je iznosila 8,9 posto.

Bez posla je u srpnju bilo ukupno 157 tisuća građana Hrvatske, četiri tisuće manje nego u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 39 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU imala je Češka, od 2,7 posto.

Stopa nezaposlenosti bila je u srpnju viša nego u lipnju u 12 zemalja EU, smanjena je u njih sedam, dok je u pet bila nepromijenjena, pokazuje izvješće Eurostata.

Statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Blaži rast stope nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u srpnju u EU na 17 posto, sa 16,9 posto u lipnju. U odnosu na prošlogodišnji srpanj veća je za 2 postotna boda.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti građana do 25 godina u srpnju iznosila 17,3 posto te je bila za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju. U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem viša je za 1,7 postotnih bodova.

Bez posla je u srpnju u EU bilo ukupno 2,906 milijuna mladih, od čega njih 2,338 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj porastao za 37 tisuća u EU te za 29 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima bilježila je, prema raspoloživim podacima Eurostata, Španjolska, gdje je bez posla u srpnju bilo 41,7 posto građana u dobi do 25 godina.

Slijede Italija i Švedska sa stopama nezaposlenosti mladih od 31 odnosno 28,9 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je Njemačka, od 5,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema revidiranim podacima Eurostata iznosila 24 posto, uz nezaposlenih 37 tisuća mladih. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.