Nigerijac izbjegao iz Ukrajine, sad živi u Varaždinu: "Zaljubio sam se u ovaj grad"

Screenshot: HRT

Zbog rata u Ukrajini - milijuni su izbjegli. Među njima i Nigerijac Kingsley koji je spas našao u Varaždinu. Nema više status izbjeglice, dobio je radnu dozvolu i sada čeka da njegova supruga i kći, koju još nije upoznao, dođu u našu zemlju.

Prije godinu dana Nigerijac Kingsley pobjegao je u Hrvatsku iz ratom pogođene Ukrajine. Nije ni slutio da će mu slučajan dolazak u Varaždin promijeniti život, piše HRT.

"Mogu vam reći da sam se zaljubio u Varaždin iako život često nije onakav kakav ste isplanirali. To je božja volja", govori Chinonso Kingsley Nnamani.

"Sporazumijevamo se malo s rukama, a on već nešto zna hrvatski"

U Nigeriji je radio kao inženjer elektrotehnike. U Varaždinu radi u proizvodnji montažnih kuća. Brzo uči i znanjem doprinosi kolektivu.

"Kad sam došao u ovo poduzeće, morao sam se prilagoditi. Volim ovaj posao, trudim se potpuno usredotočiti na njega", pojašnjava Kingsley.

Omiljen je među kolegama.

"Ja sam s Kingsleyjem najbolji kolega i sve je kako treba. Sporazumijevamo se malo s rukama, a on već nešto zna hrvatski i tako se sporazumijevamo", govori Ivica Prašnjak.

Uskoro će prvi put uživo vidjeti kćer

A tek što je stigao u Varaždin, u Nigeriji mu se rodila kći koju još nije vidio.  

"Već sam godinu dana u Hrvatskoj, ali sa svojom obitelji razgovaram svaki dan telefonom, vidimo se preko videopoziva. Uskoro ću ih i uživo vidjeti", uzbuđen je Kingsley.

"Odlučili smo da mu zatražimo radnu dozvolu ovdje u Hrvatskoj u dogovoru s njim i samim tim se onda njemu ukinuo status izbjeglice i sad moramo pričekati još određeni period da njegova supruga onda ima pravo dolaska u Hrvatsku", objašnjava poduzetnik Dražen Brlek.

Dok čeka da mu obitelj stigne u Varaždin, Kingsley daje sve od sebe da uz njih i dalje financijski podupire četiri studenta u Nigeriji. U tome mu se pridružio i poslodavac.