Nije ih sram niti briga: Hvale se autima, teretanama i izlascima, a po hranu odlaze u pučku kuhinju

Screenshot: Nova TV

STANOVNICI zagrebačkog kvarta Peščenica ogorčeni su zbog činjenice da u tamošnju pučku kuhinju pojedinci dolaze u luksuznim automobilima, vrijednima i po par desetaka tisuća kuna.

Novinari Nove TV pred pučkom su kuhinjom zatekli nekoliko takvih pojedinaca, među njima i bračni par koji je po obrok koji mnogima znači život došao u automobilu vrijednom 150.000 kuna. Parkirali su pred sami ulaz. Prvo su izjavili da nisu korisnici, a nakon nekoliko sekundi su promijenili priču - tvrdili su da imaju socijalne kartice, a potom da hranu nose susjedu.

Nije ih sram niti briga, jer varaju sustav predstavljajući se kao socijalni slučajevi.

Muškarac koji u pučku kuhinju dolazi u skupom BMW-u na društvenim se mrežama često hvali skupocjenim automobilima i životom na visokoj nozi. Upravo se na Facebooku prijateljima pohvalio da je taj isti automobil kupio za Božić te najavio da će za Novu godinu - kupiti novi.

Predstavlja se kao socijalni slučaj, a uživa u teretani, jacuzziju, skupim alkoholnim pićima, izlascima - dokazuju njegove fotografije na društvenim mrežama. Ne samo da je ponosan na ono što po zakonu zna da nipošto ne bio smio imati ako prima socijalnu pomoć, već činjenica da se time hvali pokazuje koliko je drzak i bahat.

"Korisnici zajamčene minimalne naknade ne smiju imati u vlasništvu vozilo. Naravno postoje zakonom određene iznimke ako se radi osobama s težim invaliditetom ili članovima obitelji koji moraju te osobe s takvim invaliditetom voziti i prevažati do liječnika ili ako se radi o velikoj izoliranosti od centra pa im je onda prijevoz nužan", objašnjava socijalna radnica Zdenka Maltar.

Nije sramota ne imati

Nezaposlenost, ovrhe, krediti, sve skuplje režije i hrana mnoge su natjerali da potraže pomoć.

Kroz pučku kuhinju na Peščenici dnevno prođe gotovo 1500 ljudi.  Većina obroke podiže za cijele obitelji. Svatko tko uđe mora se registrirati, a zaposlenici pučke kuhinje dužni su izdati hranu svakom tko ima socijalnu iskaznicu. Kako bi je dobili, Centar za socijalnu skrb mora napisati uputnicu kojom se potom odlazi u Gradski ured za socijalnu zaštitu gdje se kartica podiže. Obnavlja se svakih 6 mjeseci. Novim sustavom svi Centri za socijalnu skrb su povezani i imaju uvid u sve službene podatke.

"Mi smo novim zakonom morali napraviti sva preispitivanja. U tim preispitivanjima na nivou Hrvatske ukinuto je pravo za 70.000 korisnika", objašnjava socijalna radnica.

Svi ti korisnici primali su naknade, a da za to nisu imali osnove. Tako su otkriveni, primjerice, računi oročenih štednji u eurima, nekretnine i pokretnine koje su oni pokvareni korisnici skrivali od sustava.

"Kada se ovo utvrdi, a utvrdit će se, ako nije bilo u redu izgubit će to pravo. I to je jako dobro za ostale koji misle da još mogu. Vidjet će da ne mogu", obećala je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.